Het Vrijheidsbeeld

In New York op Liberty Island vlakbij Manhattan vinden we het 46 meter hoge Vrijheidsbeeld….De Statue of Liberty

Dit is het vrijheidsbeeld dat we allemaal kennen,  maar Parijskenners weten dat er een verhaal achter zit en dat de New Yorkse versie niet het origineel is. Er zijn namelijk meerdere versies. Wat is nu het verhaal en waar staat het origineel?

New York
Het Vrijheidsbeeld in New York is niet alleen het meest bekende maar ook het grootste Vrijheidsbeeld. Het 225 ton wegende beeld staat symbool voor het welkom heten van Amerikanen, gasten en immigranten Daarnaast staat het beeld ook symbool ook voor de Amerikaanse democratie en de vriendschap tussen Frankrijk en Amerika. New York heeft het Vrijheidsbeeld van Frankrijk gekregen in 1887 als geschenk voor de honderdste verjaardag van de Amerikaanse revolutie. Hoewel het originele ontwerp van de beeldhouwer Bartholdi is heeft Gustave Eiffel de constructie van het Amerikaanse beeld bedacht en laten uitvoeren. Inclusief de sokkel is het beeld ruim 90 meter hoog.

Het origineel
Het beeld is dus een oorspronkelijk ontwerp van de Franse Beeldhouwer Bartholdi uit 1880 en is te vinden in Parijs. Maar het origineel is minder indrukwekkend dan die van New York. Het originele exemplaar was namelijk slechts 3 meter hoog en stond bovendien meer dan 150 jaar lang in een hoekje in het Jardin du Luxembourg. Pas in de winter van 2012 / 2013 is La Liberté Eclairant le Monde in alle stilte daar weggehaald en vervangen door een replica. Het origineel heeft na een grondige schoonmaak een ereplekje gekregen in het Musee d’Orsay aan de Seine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ile aux  Cygnes
Niet zover van het origineel in Parijs staat op een eilandje vlak bij de Eiffeltoren ook een versie van het Vrijheidsbeeld. Deze is vrijwel gelijktijdig gebouwd met het Amerikaanse exemplaar. In 1885 werd dit Vrijheidsbeeld onthuld op Île aux Cygnes.

Het beeld is een duidelijke verwijzing naar het beeld in New York, en staat ook gericht richting New York. Het beeld in de Seine is met z’n 12 meter veel minder hoog dan het Amerikaanse zusje en verschilt verder van het Amerikaanse beeld doordat de Parijse kopie een boek in de hand houdt dat zowel de datum van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring toont (4 juli 1776), als de datum van de Franse Revolutie (14 juli 1789).

Pont d’Alma
Het verhaal gaat dat het 20ste eeuwse ontwerp van de vlam bij de Pont d’Alma , ook gemaakt is naar aanleiding van het ontwerp van de vlam van het vrijheidsbeeld. Dit beeld heeft een geheel eigen lading gekregen. Want dit was de plek waar Lady Di verongelukte in de tunnel onderlangs. De vlam werd hierdoor dé herdenkingsplek voor Prinses Diana.

Geef een antwoord