La Butte de Bonne Nouvelle

In de 8e wijk van Parijs, quartier de Bonne Nouvelle in het 2e arrondisssement, liggen een paar straten  op een Middeleeuwse vuilnisbelt, waar vanaf de 10e tot de 16e eeuw huisvuil, dode dieren, uitwerpselen van mens en dier, bouwafval van de ommuringen van Parijs (enceinte de Charles V en enceinte van Louis 13e (de rechtvaardige), meer bekend als enceinte des FossésJaunes,  werden opgestapeld buiten de stadsgrenzen en wel tot een hoogte van 16 meter. Na de afbraak van de laatste ommuring (des Fossés Jaunes) werd hier 17e eeuwse nieuwbouw gepleegd!! Veel ervan staat nog steeds langs de verschillende straten  Er zijn ook nog steeds (oude) trappen ivm het hoogteverschil.

Vanaf de Porte Saint Denis loop je de gelijknamige straat in tot aan nr 261: Passage de Sainte-Foy. De deur staat waarschijnlijk open want in de passage wordt druk gewerkt, vooral kleding-groothandel. Over de oude keitjes loop je naar achterin tot op de trap van 13 treden, verder kan je niet want op 14 rue Sainte-Foy wordt de passage afgesloten door een stevig hek.

 

 

 

 

Terug naar de rue St Denis en de poort

Sla linksaf naar de Boulevard de Bonne Nouvelle langs het begin van de rue d’Aboukir(rechts) en de rue de Cléry (links), met elkaar verbonden door rue Chénier. Dit gebouw is zo smal,  dat er slechts een woonruimte per verdieping is en alleen ramen aan de rue de Cléry. Beide straten liggen op het spoor van de omwalling van Karel V,  rue d’Aboukir aan de binenzijde en rue de Cléry aan de buitenzijde tegen de vuilnisbelt aan.

 

 

 

 

 

 

 

Iets verderop, op de hoek van rue Beauregard en rue de la Lune beginnen de traptreden van de boulevard . Op nrs 1 en 2 van de rue de la Lune is hedendaagse streetart van Invader en Ride in Peace te zien.

De rue de la Lune (links) heeft geen trappen maar loopt vrij stijl omhoog.

 

 

 

 

 

 

 

We volgen nu de boulevard tot nr 23:  een pleintje?  Nee, rue Notre Dame de Bonne Nouvelle, genoemd naar de kerk van die naam, die op de kruising met  25 rue de la Lune staat.  Prachtig plekje vind ik, écht Parijs.

 

Loop in de rue de N.D. de Bonne Nouvelle langs de zijkant van de kerk tot aan de rue Beauregard. Dit is de 3e kerk op deze plek: de 1e was een kapel op Bastion 6 (de vuilnisbelt) van de omwalling des Fossés Jaunes ong. 1550. Het bastion stond op de butte en  werd rond 1620 vervangen door een 2e kerk, waar in 1628 door koningin Anne van Oostenrijk, vrouw van koning Louis XIII, de eerste steen van het koor werd gelegd. De koningin kwam hier vaak bidden om een kind in haar toen nog kinderloze huwelijk. Haar gebed werd verhoord, 2 zonen : de toekomstige Louis XIV, de zonnekoning, en zijn jongere broer Philips van Orléans. De klokketoren is het enige overblijfsel van deze 2e kerk. In de 19e eeuw werd de huidige kerk gebouwd. De kerk is een historisch monument.

 

 

 

Aangekomen in de rue Beauregard is er op nr. 50  een trap van 14 treden naar de rue de Cléry. Rue des Degrés, dit is de kortste straat van Parijs  bijna 6 m. lang bij 3,5 m. breed, Er zijn geen deuren of ramen langs de trap.  Bovenaan de trap is meteen op de hoek een gedenkplaat op de muur over de mislukte poging om Louis XVI te helpen vluchten voor de guillotine.

 

 

 

 

 

Loop vanaf hier door de rue Thorel naar de rue de la Lune en linksaf richting rue de Notre Dame de Recouvrance. Op de hoek is een leuk uithangbord. Loop richting rue de Poissonnière naar einde wandeling en métro Bonne Nouvelle lijn 8 en 9 of métro Strasbourg St Denis lijn 4, 8 en 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie