Jeanne d’Arc

Sainte Jeanne d’Arc, beschermheilige van Frankrijk, werd vermoedelijk in 1412 geboren in Domrémy, Lotharingen in de Franse Vogezen als eenvoudige boerendochter

Zij leefde in de tijd van de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) tussen Frankrijk en Engeland. Op 13-jarige leeftijd hoorde zij stemmen van God en heiligen in haar hoofd, zo gaat het verhaal, o.a. van de aartsengel Michaël, die haar vertelden dat zij de kroonprins Karel VII te hulp moest komen om hem in Reims tot koning te laten kronen. Zij wist tot de kroonprins door te dringen en na onderzoeken en testen op haar maagdelijkheid (een maagd kon immers geen heks zijn) kreeg zij bevel over een klein leger zodat zij eerst het door de Engelsen belegerde Orléans kon ontzetten zodat de kroonprins een doortocht richting Reims had. Om niet op te vallen kleedde ze zich in mannenkleding. De bevrijding van Orléans op 8 mei 1429 bezorgde haar de naam Maagd van Orléans. De weg naar Reims lag open voor Karel VII waar hij op 17 juni 1429 tot koning van Frankrijk werd gekroond in het bijzijn van Jeanne. Karel had na zijn kroning eigenlijk wel genoeg van de oorlog maar Jeanne wilde nog Parijs innemen om het Franse Rijk haar hoofdstad terug te geven. Het leger was op haar hand vanwege de eerdere successen, dus trokken ze op naar Parijs en reden de stad in vanuit het Noorden via St. Denis. Langs de rue de la Chapelle, van ousher een belangrijke gallo-romeinse weg. Jeanne raakte in Parijs geblesseerd (1429) en werd gevangen genomen door het Engelse leger, beschuldigd van Godslastering en ketterij omdat zij mannenkleding droeg (toen verboden volgens de Bijbel) en na een lang kerkelijk proces uiteindelijk in 1431, 19 jaren oud, in Rouen op de brandstapel ter dood gebracht. Zij is gerehabiliteerd en in 1920 heilig verklaard.

In Parijs wordt Jeanne d’Arc geëerd met een aantal standbeelden op straat en in kerken, met plaquettes op muren, een kerk, een plein en een straat.

rue de la Chapelle : Basiliek Sainte Jeanne d’Arc; Eglise St Denys (18e)

De kleine kerk Saint-Denys de la Chapelle dateert uit 1205  ( toen buiten de stadsmuren; La Chapelle werd pas in 1860 geannexeerd door Baron Haussmann in opdracht van Napoléon III) en is gebouwd op de fundering van een kapel, gebouwd door Ste Généviève (patroonheilige van Parijs) in 475, waar de relieken van St. Denis tot 636 bewaard werden om daarna in opdracht van Dagobert I te worden bewaard in de kathedraal/basiliek van St Denis in het gelijknamige stadje ten noorden van Parijs. Het verhaal wil, dat Jeanne d’Arc op 3 september 1429 de avond en nacht in het kerkje doorbracht om te bidden, nadat er al een paar dagen verkenningen en schermutselingen waren geweest bij verschillende Parijse poorten, voor een gunstige bestorming van Parijs. Het beeld van Jeanne is in de dertiger jaren van de vorige eeuw verplaatst naar het voorportaal van de ertegenaan gebouwde basiliek Sainte Jeanne d’Arc. Deze basiliek is gebouwd in 1930 d00r architect Georges Closson na een wedstrijd, uitgeschreven door het aartsbisdom van Parijs, voor een grote kerk ter ere van Sainte Jeanne d’Arc.

zij-aanzicht van beide kerken; de andere kant bevindt zich aan het Place de Torcy (18e).

Het standbeeld van Jeanne d’Arc is van de beeldhouwer Maxime Real del Sarte.

Métro Marx Dormoy, lijn 12

 

 

 

Na haar bidstonde in La Chapelle vertr0k zij met haar manschappen naar Parijs, waar zij via de Porte St. Honoré de stad binnenging. Bij de gevechten aldaar werd zij in haar dij getroffen door een pijl uit een kruisboog.

Deze 2e, gefortificeerde, poort St. Honoré stond in de ommuring van Charles V, in 1380 gebouwd op de plek tussen de nummers 161 en 165 van de huidige rue St Honoré (1e), Place André Malreaux.  Hier is een plaquette aangebracht met een afbeelding van Jeanne’s gezicht, opnieuw van de beeldhouwer Maxime Real der Sarte.

161-165 rue St. Honoré. Métro Pyramides, lijn 14 en 7

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de Place des Pyramides (1e) staat een groot ruiterstandbeeld van Jeanne d’Arc, gemaakt in 1874 door de beeldhouwer Emmanuel Frémiet, uitgevoerd in verguld brons. Het beeld staat tegenover métrostation Tuileries( lijn 1) met een lage Guimardingang.

 

Voor de kerk Saint-Augustin op het gelijknamige plein (8e arr., métro St. Augustin lijn 9 met rechtstreekse passage naar Gare St Lazare) staat nog een ruiterstandbeeld van Jeanne, in 190o gemaakt door beeldhouwer Paul Dubois en uitgevoerd in brons.

In het 16e arr. staat op Place Victor Hugo, ingeklemd tussen de avenue Victor Hugo en de rue Mesnil het oude kerkje Saint-Honoré d’Eylau waar aan de zijkant een standbeeld van Jeanne ten voeten uit staat. Dit beeld is een replica van het  bronzen beeld, dat is gemaakt door de beeldhouwster Prinses Marie d’Orléans (1813-1839) en dat in Orléans staat aanPlace d’Étape.

Métro Victor Hugo, lijn 2

 

 

 

 

 

 

 

In het 13e arr. staat nog een beeld ten voeten uit van Jeanne op de kruising van de boulevard Saint-Marcel met de rue Jeanne d’Arc, dat in 1891 is gemaakt door de beeldhouwer Emile François Chatrousse. Métro St. Marcel, lijn 5

 

 

 

 

 

 

 

 

vanaf hier bereik je lopend via de rue Jeanne d’Arc

 

 

 

 

 

 

Een leuke straat met bv. op nr. 165 deze lage winkel en daarnaast een ateliersgebouw op hetzelfde nr. 165. Verderop in de straat staan nog wat sociale huurgebouwen o.a. op nr. 45 en nr. 5 en dan ben je al in de buurt gekomen van het plein Jeanne d’Arc waar de kerk Notre Dame de la Gare staat, vaak ook église Jeanne d’Arc genoemd.

In de kerk St. Eustache (1e) staat een beeld van Jeanne. Métro Chatelet-Les Halles, lijn 1,11,14 RER A, D.

In de kerk St.François-Xavier (7e, Place du Président Mithouard, métro St. François-Xavier, lijn 13) staan standbeelden van Jeanne en haar koning Charles VII

Verder staat er nog een beeld in de kerk St Pierre de Montmartre (18e, rue St. Éleuthère, terzijde van de basiliek Sacré Coeur, métro Anvers, lijn 2, en dan omhoog met de Funiculaire)

In deze kerk staat ook een standbeeld van Saint-Denis, 1e bisschop van Parijs, toen nog Lutèce geheten, die omstreeks 250 op Montmartre, na marteling, is onthoofd. Volgens de legende liep hij nog 6 kilometer de stad uit met zijn hoofd in zijn handen. Volgens het verhaal lagen zijn beenderen en andere relieken in wat nu het kerkje Saint-Denys is. Een duidelijke connectie met Jeanne (zie hierboven). In het 18e arr. staat nog een beeltenis van St. Denis zonder hoofd bij de fontein van Square Suzanne Buisson (métro Lamarck-Caulaincourt, lijn 12) evenals op de gevel van de Notre Dame (4e) links van de ingang, le portail de la Vierge.

nog ietsje meer naar links op de gevel een beeltenis van Jeanne, en op het voorplein van de Sacré Coeur nog een ruiterstandbeeld in brons op de rechterhoek

.

En dan is er natuurlijk nog Jeanne d’Arc incognito: het ruiterstandbeeld op de uiterste punt van het Île aux Cygnes op de brug van Bir-Hakeim (15e)

zie ook:

Wandeling over het Île aux Cygnes

 

Geef een reactie