In de ban van de BOLÉRO van RAVEL

De Philharmonie de Paris viert de 150ste geboortedag van Maurice Ravel met een grote tentoonstelling rond zijn beroemde Boléro. Het muziekstuk maakt deel uit van de Raveliaanse werken geïnspireerd op Spanje.

Ravel (1875-1937) werd geboren in Ciboure, nabij Saint-Jean-de-Luz. De smaak voor Spaanse muziek zat hem via moederszijde in het bloed. Zelfs wie geen kenner of liefhebber van klassieke muziek is, heeft wel eens het opwindende, zeg maar hypnotiserende, ritme van de Boléro gehoord, geneuried of heeft erop gedanst. Dit zich steeds repeterende, opzwepende ritme werd oorspronkelijk ontworpen in opdracht van de Oekraïense danseres en choreografe Ida Rubinstein. Zij en haar gezelschap dansten de compositie voor het eerst in de Opera van Parijs in 1928. De beroemdste choreografie van de Boléro is veruit die van Maurice Béjart.

De tentoonstelling dropt je meteen in het ritme van de Boléro via de aanzwellende muziek en de dansfragmenten op grote schermen. Bezwete prachtlijven bewegen in opperste concentratie in verschillende choreografieën. Na een tijdje wandelt de bezoeker als het ware op het ritme van de Boléro doorheen de tentoonstelling, van een fysieke sensatie gesproken! Ontelbare covers werden uitgebracht en weerklinken doorheen de tentoonstelling

Ondertussen ontdek je, naast partituren en brieven, decormodellen en kostuumontwerpen van verschillende producties. Persoonlijke voorwerpen en meubels, foto’s met vrienden en familie geven een kijk in het privéleven van de componist. Verhelderend is de ontdekking van Ravels voorliefde voor mechanisch speelgoed en precisiemechanica. Heeft het repetitieve geluid van machines hem, als zoon van een ingenieur, soms geïnspireerd tijdens het componeren van de Boléro? Deze wordt over heel de planeet gespeeld en is ook vereeuwigd in films.

 

Bij aanvang of als afsluiter van het bezoek kan je het crescendo van het ritme auditief en visueel beleven via een magistrale film van 16 minuten, de duur van de Boléro, in een aparte ruimte. De Philharmonie de Paris is in spiraalvorm opgesteld en speelt onder de leiding van Klaus Mäkelä. De Boléro is een oorwurm die je niet meer loslaat.



Praktisch: Ravel Boléro tot 15 juni 2025 in Philharmonie de Paris, metro Porte de Pantin www.philharmoniedeparis.fr

Chris Rachel Spatz

·

Geef een reactie