Journées du Patrimoine: La Bourse de Commerce

Op dag 2 (zondag 18 september 2022) van dit bijzondere weekend bezocht ik op inschrijving de Bourse de Commerce-Collection Pinault.

Op deze plek, 2 rue de Viarmes, 1 arr. in hartje Parijs was er al bebouwing in de 13e eeuw: een stadspaleis bewoond door Jean II de Nesle, die stierf  zonder erfgenamen na te laten. Het paleis werd nagelaten aan koning Louis IX “de Heilige” die er zijn moeder Blanche van Castilië in huisvestte. In 1572 laat koningin Catherine de Médici er haar nieuwe paleis bouwen. Het paleis wordt in 1748 (inmiddels door erfopvolging, verkoop etc. Hôtel de Soissons geheten) afgebroken, het enige overblijfsel tot op  de dag vandaag is de Colonne Médicis (1574) naast het huidige gebouw nog steeds te zien. De zuil zou gebouwd zijn voor haar astroloog Cosimo Ruggeri  (Colonne de l’Horoscope). De dorische zuil is geclasseerd als historisch monument.

In 1763 werd besloten tot de bouw van een graanhal, ontworpen door architect Nicolas Le Camus de Mézières, met een cirkelvormig grondplan met een diameter van 122 meter en bestond uit 2 niveaux van concentrische galerijen rond een ronde binnnenplaats en overdekt met een enorme gewelfde zolder, gedragen door 24 Toscaanse zuilen. In het gebouw werd graanhandel bedreven van 1767 tot 1873 en werd in 1889 heringericht voor de goederenhandel van de Beurs van Parijs. Het bouwwerk werd in 1949 eigendom van de stad Parijs voor de symbolische prijs van één Franse frank. De beursverkoop van goederen stopte in 1998. Toen ParisBourse in 2000 opging in Euronext verviel het gebruik van zowel het hoofdgebouw, Palais Brongniart aan Place de la Bourse, (2e arr.) als van de Bourse de Commerce.

In 2016 kreeg de Bourse de Commerce een nieuwe bestemming: François Pinault, Frans miljardair, zou er een deel van zijn collectie Moderne Kunst gaan tentoonstellen. Hij huurde het pand van de stad Parijs met als tegenprestatie restauratie. De Japanse architect Tadao Ando ontwierp voor de grote koepelzaal een 9 meter hoge, met een diameter van 30 meter,  kale betonnen cirkel die reikt tot aan de2 hoogste galerijen en daarboven het magnifieke beschilderde plafond van de koepel.

Wat mij opviel bij dit bezoek was de belangstelling voorAndo’s muur en niet de tentoongestelde kunst.

Ik bezocht de Beurs eerder in 2011 (ook tijdens de Journées du Patrimoines)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en het huidige bezoek:

 

 

kunst: installatie koepelzaal, geluid en licht

 

 

 

 

 

 

 

kunst, muur met papiertjes

 

fragment vloer: deze smalle strook is overgebleven na de plaatsing van de muur van Ando,

vergelijk met foto 2011 hierboven. Ik vind het jammer!

gezicht op de koepel boven de Ando muur.

De Bourse de Commerce is een historisch monument.

Te bereiken met  métro 1 Louvres-Rivoli, métro 4 Les Halles

Openingstijden: maandag tm zondag 11.00-19.00, dinsdag gesloten, vrijdag tot 21.00

Prijs 14.00 euro

Iedere 1e zatedag van de maand van 17.00 tot 21.00 gratis, dus erg druk.

Geef een reactie