Het woonhuis van Le Corbusier

De van oorsprong Zwitserse architect Charles Edouard Jeanneret (1878-1965) , beter bekend als Le Corbusier, vestigde zich in de jaren 20 in het Quartier van de St Germain des Prés . Totdat hij in 1934 verhuisde naar de bovenste twee verdiepingen van een appartementen gebouw in het 16e arr aan de Rue Nungasser-et-Coli. Een gebouw dat hij zelf ontwierp.

Foto © Fondation Le Corbusier,

Om een mooi beeld te krijgen van begin 20ste eeuwse architectuur in Parijs dan moet je naar Boulogne, Passy, Auteuil en Montsouris. Daar vind je veel huizen van Le Corbusier, Perret,  Mallet Stevens en Michel Roux-Spitz. In deze buitenwijken van Parijs hadden de architecten uit het begin van de 20ste eeuw toen nog volop de ruimte en gelegenheid om hun modernistische architectuur ideeën uit te proberen.

Van Le Corbusier vind je er bijvoorbeeld Villa la Roche en Jeanneret (Passy), Atelier Ozenfant (Montsouris) en Maison Cook (Bloulogne) . Maar hij liet, vlak buiten de stadsgrens van Parijs, in Boulogne Billancourt ook een appartementencomplex bouwen waar de twee bovenste verdiepingen voor hemzelf en zijn echtgenote waren. Met name die echtgenote was niet zo weg van het appartement en de plek (ver weg van de gezelligheid van het 6e).  Maar Immeuble Molitor werd het woonadres waar Le Corbusier bleef wonen tot aan zijn dood in 1965.


Eind 2018 was Immeuble Molitor gesloten voor publiek ivm renovaties. In 2020 moest de museumwoning (net als de Fondation zelf )  ook gesloten blijven. 

Maar nu gaat de duplex op de 7e en 8e verdieping van het Immeuble toch echt weer open voor publiek. (vanaf 5 juni >>>>

Meer info daarover op de website van de Fondation >>>

 

Immeuble Molitor : door Marco de Bock (@MEFDeBock)

Lees het volledige artikel op NRC.nl >>>
Meer over Immeuble Molitor op Parijs1900 >>>
Meer over Le Corbusier en zijn gebouwen in Parijs vind je op Parijs1900 >>>

Immeuble Molitor op de kaart >>>

Eén reactie op “Het woonhuis van Le Corbusier”

Geef een reactie