La Bourse de commerce

Op 22 mei opende in Parijs een nieuw museum voor moderne kunst. In de Bourse de Commerce : Pinault Collection.

De gerenoveerde Beurs hal met koepel en Fresco’s.  Bron: Pinault collection >>
© Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, agence Pierre-Antoine Gatier. Photo Maxime Tetard

Naast het oude Hallen complex les Halles vinden we la Bourse de Commerce . Dat was in de 19e eeuw de Graanbeurs, later goederenbeurs van Parijs. Een opmerkelijk gebouw met een prachtige koepel en ingeklemd tussen de Saint Eustache kerk  en de Canopé van Les Halles. Ondanks die fantastische plek in de stad werd al enige tijd de beurs niet meer gebruikt en verval dreigde.

Francois Pinault
Maar gelukkig nu krijgt La Bourse de commerce van Parijs krijgt een tweede leven als museum. François Pinault, de man achter luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci heeft een deal gesloten met de stad Parijs en heeft het gebouw gerenoveerd en is het aan het inrichten als museum voor moderne kunst. De Japanse architect Tadao Ando is verantwoordelijk voor de metamorfose van het gebouw uit de 19e eeuw.  De koepel en de originele fresco’s werden behouden en prachtig gerestaureerd en vervolgens werd er enorm veel ruimte gecreëerd voor het museum.

Het museum
De kunst voor het museum komt uit de collectie van Francois Pinault zelf. De omvang van zijn collectie is publiek geheim. Maar hij kan zeker en vast putten uit meer dan 3500 kunstwerken.

Het museum omvat 3.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte verdeeld over vijf verdiepingen met o.a. een auditorium in de kelder en een restaurant-café op de derde verdieping. Het restaurant biedt aan 2 kanten een spectaculair uitzicht:

Aan de binnenzijde op de originele schilderingen; naar buiten kijk je uit op de St Eustache- kerk, de Canopée des Halles en Centre Pompidou met daarachter de Parijse daken.

Bourse de Commerce : Pinault Collection
2 rue de Viarmes, 75001 Paris
Website >>>

Reisorganisatie Cuisine et Culture is nu bezig met voorbereidingen voor een stedentripje Parijs met o.a. la Bourse de Commerce : Pinault Collection in het programma. Lees de vooraankondiging >>>

2 reacties op “La Bourse de commerce”

Geef een reactie