Heropening Musée Bourdelle

De beeldhouwer Antoine Bourdelle droomde van een museum dat na zijn dood een overzicht zou geven van zijn oeuvre. Het woonhuis, de tuinen en zijn atelier maken deel uit van deze sinds 1949 ingevulde wens. De kolossale beelden in de voortuin tonen meteen de explosieve natuur van de kunstenaarsziel die de werkelijkheid vergroot en naar zijn hand zet. Een ingehouden kracht straalt uit de statische beelden.

Vaak verdeelde hij de opdracht onder verschillende meester – bronsgieters, omdat het werk te omvangrijk was. Boeiend is dezelfde werken in gips en in brons te zien. Zijn atelier is onaangeroerd gebleven. Hij werd in zijn atelier opgebaard, naast zijn stervende centaur. Een verrijking, dankzij de renovatie, zijn foto’s van de meester en zijn leerlingen, touchscreens en een modernere opstelling. Alsook de techniekruimte die de creatie van de werken en de ambachten daarbij betrokken exposeert.

Heel aangenaam is het nieuwe café-restaurant Le Rhodia, geïnstalleerd op de open galerij en in het voormalige appartement van zijn dochter Rhodia. De voor-en binnentuin, vol beelden van de meester, is een plaats waar het heerlijk vertoeven is.

Praktisch: Musée Bourdelle
16/18, rue Antoine Bourdelle
75015 Parijs 15
Inkom: gratis. Open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur.


Tekst en foto’s: Chris Rachel Spatz >>>

Geef een reactie