Eglise Saint Ignace de verborgen kerk, en Le Corbusier

In het 6e arrondissement van Parijs aan de rue de Sèvres vind je op nr. 33  de ingang van de église Saint Ignace. 

In een portaal tussen de winkels is aan het eind een glazen deur waardoor je in de kerk komt. Eglise Saint Ignace de verborgen kerk.

 

 

De kerk is een Jezuitenkerk ter ere van Sint Ignatius van Loyola en werd in neogotische stijl tussen 1855 – 1858 gebouwd achter de bebouwing van de rue de Sèvres en onzichtbaar vanaf de straat, die voornamelijk bestond uit lage bebouwing met o.a. een poort de naar de kerk leidde,

Deze bebouwing werd in 1971 afgebroken en in 1972 begon de aanleg van hoge flatgebouwen met winkels op de begane grond en woningen en kantoren erboven.

De absis  van de kerk is te zien vanaf 54/56 bd. Raspail en een stukje van het dak vanuit de rue du Regard  ter hoogte van nr, 5.

 

De kerk werd in 2017 grandioos gerenoveerd, met name de lichtinval

 


En dan de beroemde architect Le Corbusier:

Op 35 rue de Sèvres stond op de binnenplaats met de kerk een Jezuïtenklooster, dat bij tijd en wijle verlaten werd door de paters en later opgeheven. Tegenwoordig is hier het Centre-Sèvres de Jezuïtische Faculteit voor philosofie en theologie, gevestigd.

 

In 1924 werd een verlaten kloostergang van 50 meter lang en zo’n 3,50 meter breed door Le Corbusier en zijn neef architect Pierre Jeanneret gehuurd als atelier, waar Le Corbusier (bijnaam Corbu) tot aan zijn dood in 1965 heeft gewerkt. Het was er een komen en gaan van internationale architecten en leerlingen, soms maar voor een jaar, soms langer. De samenwerking met neef Pierre duurde 29 jaar, met André Wogenscky (bijnaam Vog) 20 jaar als leerling,  als architect/ chef de bureau en adjunct van Corbu en met Charlotte Perriand 10 jaar, voornamelijk voor haar interieurontwerpen.

In 1933 voor een jaar de Nederlandse architect Hein Salomonson, die een huis ontwierp in Amsterdam aan de Apollolaan 141, het Orlow huis uit 1958-60, nog steeds te zien.

Met name in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw werden leerlingen en gast-architecten aan het werk gezet ivm het ontwerp van Le Modulor voor het bouwen op de menselijke maat.

Deze plaquette van de Modulor staat in de hal van het Pavillon Suisse in de Cité Universitaire , bd Jourdan 14e arr.

RER B of tram 2A cité Universitaire

Deze foto’s komen van de site van OfHouses.com, er zijn 7 publicaties uitgebracht onder deze titel, waarin van vele medewerkers huizen zijn afgebeeld. In verband met het copyright op de vele foto’s laat ik ze niet zien maar kan je bijvoorbeeld zoeken op:  OfHouses 35 rue de Sèvres, part III met o.a. foto’s van het Wogenscky huis en het Orlow huis van Salomonson.

Het kruispunt van de bd Raspail met de rue de Sèvres heeft de naam Place Le Corbusier.

Métro  Sèvres Babylone lijn 10 en 12

Hotel Lutétia aan het place Le Corbusier, 6e arr.

Geef een reactie