Flora Mayo

In de Fondation Giacometti in Parijs is dit voorjaar een expositie over een bijzondere Amerikaanse beeldhouwster uit het begin van de 20ste eeuw:  Flora Mayo.

Een still uit de film Flora van Teresa Hubbard / Alexander Birchler

Van de Amerikaanse beeldhouwster Flora Mayo is in feite geen enkel werk behouden gebleven. De expositie van Teresa Hubbard / Alexander Birchler is dan ook meer een project vastgelegd in filmbeelden en een copie van een buste die zij maakte dan een expositie.

Het project “Flora” is gebaseerd op hun ontdekkingen over de onbekende Amerikaanse kunstenaar Flora Mayo, met wie de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti in de jaren `20 van de vorige eeuw een liefdesrelatie had in Parijs. Beide volgden beeldhouw lessen in het atelier van Bourdelle en in die tijd maakte Giacometti een beeld van Mayo en Mayo maakte een beeld van Giacometti. Terwijl Alberto Giacometti uitgroeide tot een van de meest gevierde kunstenaars van de 20e eeuw is, is van Flora Mayo’s oeuvre niets meer over. Ze heeft na de New York beurscrash en de crisis die daarop volgde in 1933 haar werk vernietigd en is stilletjes teruggegaan naar de VS.

Teresa Hubbard / Alexander Birchler’s kregen een foto in handen van een buste die Flora ooit gemaakt heeft van Giacometti en zijn aan daarmee aan de gang gegaan naar om haar leven in beeld te brengen. Ze doken in archieven van Mayo en Giacometti, spraken met de zoon van Flora Mayo. Het project resulteerde in een dubbelzijdige film installatie en een reconstructie (meer eigen interpretatie) van de originele buste.In de film volgen we het proces hoe Flora werkte aan de buste van Giacometti.

De buste hier rechtsonder is overigens een beeld dat Giacometti in dezelfde periode heeft gemaakt van Flora Mayo.

Hubbard & Birchler over hun project >>

Fondation Giacometti Parijs
5 Rue Victor Schœlcher
75014 Paris | France
Website >>>


Meer het Flora project in het Institut Giacometti >>>
Meer over de Fondation Giacometti >>>

Geef een reactie