Ricardo Bofill

Begin januari 2022 is de Spaanse architect Ricardo Bofill overleden op 82 jarige leeftijd. Zijn gebouwen zijn over de hele wereld te vinden. En dus ook in en rond Parijs. 

Vooral tijdens de aanleg van de Villes Nouvelles rond Parijs in de jaren 70 en 80 werd Bofill betrokken bij buurtje en bijzondere projecten om de nieuwe steden karakter te geven. Bofill was geliefd omdat hij moderne architectuur wist te combineren met sociale woningbouw en vaak zorgde voor een opmerkelijke setting in het landschap.

Parijs: Place Catalogne
Vlak achter Gare Montparnasse in een nieuwbouwbuurtje staan twee grote appartementencomplexen van Bofill. Beiden in een halve cirkel . Met wit beton, veel glas en romeins aandoende ornamenten. En het heeft daardoor een heel moderne en lichte uitstraling.

He Bofill complex sluit aan op een parkje waar we ook de bijzondere 19e eeuwse kerk , de Notre Dame du Travail . Waarvan het binnenwerk de stijl heeft van een 19e eeuws treinstation

 

 

Cergy Saint Christophe
De Spaanse hedendaagse architect Bofill heeft de afgelopen 20 jaar in de Villes Nouvelles verschillende projecten mogen neerzetten op markante plekken. Eén van die projecten vinden we in Cergy Saint Christophe .

Op nog geen 300m van het RER station Cergy Saint Christophe ligt dit halfcirkelvormige appartementencomplex van Bofill.

De binnenkant van de halve cirkel is op de binnenstad van de stad gericht en de buitenkant heeft een fantastisch uitzicht over de vallei van de Oise.

De zuil in het midden van het complex en de “axe” richting het Lac maken deel uit van de Parijse Meridiaan. Het project in Cergy heet officieel Belvedere Saint Christophe en werd gerealiseerd in 1986. In Frankrijk kreeg het project enige bekendheid omdat de film Les Ami de mon ami van Eric Rohmer zich daar grotendeels afspeelde,

 

Saint Quentin en Yvelines
Ook in de Ville Nouvelle Saint Quentin-en-Yvelines ten zuiden van Parijs heeft Bofill rond een kunstmatig meer een bijzonder project gerealiseerd. Ook hier weer een halfrond gebouw geflankeerd door twee gebouwen met aan de overkant een enorm appartementencomplex  in grijs beton waarvan een deel het water in loopt. Het project heet les Arcades du Lac en werd gerealiseerd in 1982.

 

Geef een reactie