Les Catacombes; hoe lang nog te bezoeken?

catacombesDe ondergrond van Parijs is één grote gatenkaas. Algemeen bekend zijn de metrobuizen, wat dieper gelegen de RER buizen en wat meer aan de oppervlak het inmense riool maar er is nog een gangenstels van ruim 250 kilometer dat vooral te vinden is aan de Rive Gauche.

De Romeinen hebben de eerste gaten en gangen geslagen op zoek naar Kalksteen voor hun badhuizen en tempels. In de loop der eeuwen breidden de groeves en gangenstelsel zich ongebreideld uit. Zo werd ook een deel gebruikt om de resten van duizenden skeletten te bergen uit geruimde begraafplaatsen (de Catacombes) en was het stelsel in WO II domein van het Franse verzet. Van het gangenstelsel zijn betrouwbare kaarten in omloop.

Nadat in de 18e eeuw op verschillende plekken de grond instortten waarbij gebouwen geheel verdwenen werd een dienst in het leven geroepen die het enorme gangenstelsel in kaart heeft gebracht en tot op vandaag het stelsel onderhoud. Het gangenstelsel is niet toegankelijk voor publiek maar al sinds tientallen jaren zijn de carrières domein van een Parijse ondergrondse subcultuur. De Cataphiles zijn heer en meester in de ondergrondse domeinen. Hun website  >>>>>>

Hier een plattegrond van een groot deel van het ondergrondse gangenstelesel van Parijs >>>>

Officieel is slechts een paar honderd meter officieel te bezoeken en dat zijn de Catacombes aan de Place Denfert Rocherau. Echter de afgelopen paar jaar zijn de Catacomben vaker dicht geweest dan open . Op het weblog Parijs werd daar bijvoorbeeld in 2010 ook al melding van gemaakt >>>>. Sindsdien is dat niet verbeterd, eerder verslechterd ! Of er is een brandje geweest, of een overstroming of de mechanische ventilatie is stuk. Continue wat aan de hand!

Het Dagblad Le Parisien besteedde er onlangs zelfs een artikel aan waarin ze hun zorg uitspreken over het beheer van de Catacomben . Lees verder >>>>

Meer informatie en foto’s over de Catacombes op GraveYart  (NL) >>>>>>

Geef een reactie