Wandeling rondom Place Dupleix

Dit is een kleine wandeling rondom Place Dupleix in het 15e arrondissement. Een uitloper van de wijk Grenelle in het uiterste noorden van het 15e tussen boulevard de Grenelle (15e) en avenue Suffren even zijde 15e/oneven zijde 7e arr. Deze wandeling is ook leuk voor- of achteraf een bezoek aan de Eiffeltoren. Het 15e is het dichtst bevolkte arrondissement van Parijs maar in dit buurtje merk je daar weinig van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik begin bij métrostation Dupleix lijn 6 en dan meteen rue Auguste Bartholdi waar op nr. 8 een huis staat met een overweldigend decor van de beeldhouwer P. Vaast en de architect J. Muscat uit 1904:

 

dan doorlopen tot place Dupleix met een mooi plantsoen en muziektent. Hier stond ooit hetChâteau de Grenelle dat in het laatste jaar van de Revolutie (1794) in gebruik was als kruitfabriek en ontploft, in brand gevlogen en verwoest. De knallen en de rook waren in heel Parijs te horen en te zien. Er vielen meer dan 100 doden. De bijgebouwen staan er nog en daartussen staat nu een moderne zonnewijzer.

 

 

 

 

Steek nu het plantsoen over naar de andere kant waar de kerk St Léon uit 1933 staat

Ga na dit rondje om de kerk de rue de Pondichérie in (op nr 11 een mooi huis)

 

 

 

 

 

 

 

 

dan linksaf avenue de La Motte Picquet en meteen weer linksaf rue d’Ouessant met op nr. 16 een mooie deur en op nr 14 een pand, dat in 1926 werd ontworpen door architect Pierre Patout voor de decorateur en binnenhuisarchitect Emile-Jacques Ruhlmann:

dan via een bochtje naar rechts door de rue de Larminat, de avenue de La Motte Picquet oversteken naar rue de la Cavalerie; op nrs  6 tot 10 een garage uit 1925 door architect R. Farradèche. Deze garage is een historisch monument vanwege het systeem: eenrichtingsverkeer zowel op- als neergaand via 2 onafhankelijke spiralen waar Farradèche in 1928 patent op aanvroeg! De 3 bovenste verdiepingen waren bedoeld voor sportieve doeleinden: tennis en een kaatsbaan voor Argentijns trinquet, er waren verder salons, kleedkamers, douches, bar en restaurant.

 

 

 

 

 

 

 

de straat verder uitlopen (de garage staat precies in de knik van de straat) en dan rechts rue du Laos om het grote gebouw op 21 tot 25  uit 1930 van de architect Charles Thomas te bekijken, trapsgewijs gebouwd naar de ideëen van Louis Bonnier en ook al door Henri Sauvage toegepast. Licht en lucht, dat was het motto! Toen al.

Hier aangekomen, even omkeren en de straat uitlopen richting avenue de Suffren en linksaf tot nr. 78 Village Suisse dat is opgebouwd uit overblijfselen van het Zwitserse paviljoen van de Wereldtentoonstelling 1900 dat op deze plek stond. Hier bevinden zich nu 150 antiquairs en decorateurs. Het paviljoen zelf staat trouwens in Boulogne Billancourt.

 

 

 

 

 

 

Vanaf hier leidt iedere straat aan de overkant, te beginnen met rue Jean Carriès, naar het Parc du Champ de Mars en naar

Geef een reactie