Wandeling over het Île aux Cygnes

Het Île aux Cygnes (Zwaneneiland) is een kunstmatig eiland in de Seine tusssen het 15e en 16e arrondissement en behoort bij het 15e. Het eiland is 890 meter lang en 20 meter breed. Het is van oorsprong een dijk en in dezelfde tijd gebouwd als de Pont de Grenelle (1827) met als doel de bescherming van de haven van Grenelle, toen nog één van de dorpen die na de annexatie van 1860 het 15e arrondissement zouden vormen. In 1878 werd over de gehele lengte van het eiland een wandelpromenade aangelegd, de Allée des Cygnes, 11 meter breed en  aan beide zijden omzoomt door bomen, die een schaduwrijke wandeling garanderen. Langs beide oevers staan banken.

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling begint op de Pont de Bir Hakeim bij het Viaduc de Passy (historisch monument) waar metrolijn 6 hoog boven het wegdek van de brug het 15e en 16e arr. met elkaar verbindt. Het uiterste puntje van het eiland is hier gelijkvloers met de brug. Hier staat een ruiterstandbeeld (1930) van de Deense beeldhouwer Holger Wederkinch -door de Deense gemeenschap in Parijs in 1948 aan de stad geschonken- oorspronkelijk door de kunstenaar bedoeld als een  voorstelling van Jeanne d’Arc maar de stad vond dat zo afwijkend van de gebruikelijke afbeeldingen van Jeanne, dat de naam veranderd moest worden. In 1958 werd de naam  officieel veranderd in La France Renaissante, “Het Herboren Frankrijk”. Onofficieel heet het ook “De Krijger van Parijs”.

 

Langs de trap daal je af naar de Allée met een mooi kijkje op de beelden aan de brug

 

 

 

 

 

 

 

en dan bijna een kilometer naar het andere einde van het eiland met onderweg rechts

het grote gebouw van Radio France

op weg naar de Pont de Grenelle, waarna de westelijke punt van het eiland gloort. Je kan via het wandelpad omhoog naar de brug en onder de brug door naar de punt. Onder de brug is inmiddels, net als aan de kades van de linkeroever, een klimplek aangebracht.Op de westelijke punt staat een replica van het Vrijheidsbeeld in New York,  door Bartholdi gebouwd en aan Amerika geschonken; de replica is een geschenk in 1889 van de Franse gemeenschap in de V.S. aan Parijs als herinnering aan de Franse Revolutie. Het beeld stond oorspronkelijk met het gezicht naar de stad  dus met de achterzijde richting Amerika, Bartholdi was het daar niet mee eens en het beeld werd in 1937 alsnog naar het westen gericht, zodat het La Liberté Liberty “aankijkt”.

op koers naar het westen

Via de Pont de Grenelle kan je terug naar de stad met métro lijn 10 station Mirabeau of RER C station Javel of métro lijn 10 station Javel André Citroën (métrostation aan de overkant van de kade)

Teruglopen naar Pont de Bir Hakeim kan natuurlijk ook; dan kan je métro 6 nemen, station Bir Hakeim rechts of Passy links.

 

 

 

 

 

 

Oh ja,  volgens iedere geraadpleegde  bron moet je dit eiland vooral niet verwarren met het Île des Cygnes of Île Maquerelle uit  de 18e eeuw, dat dicht onder de linkeroever lag en waarheen koning Louis XIV 40 zwanen uit Denemarken liet importeren om het een en ander op te fleuren. Dat eiland is aangeplempt en is nu vasteland, soms zie je nog een zwaan!

 

2 reacties op “Wandeling over het Île aux Cygnes”

Geef een reactie