Tramway 3B verlengd

Parijs heeft weer een nieuw stukje van de Tramway geopend.

Parijs wordt ondergronds doorkruist door 14 metrolijnen die allerlei hoeken van de stad met elkaar verbinden en een aantal RER lijnen die de de binnenstad verbindt met de Banlieue en de Ville Nouvelles.

En de laatste jaren wordt er ook gewerkt aan een bovengronds tram netwerk. De Tramway zoals die genoemd wordt in Parijs stukje bij beetje aangelegd aan de rand van de binnenstad en loopt grotendeels parallel aan de Boulevard Peripherique. Het grootste deel van het traject ligt zelfs direct tegen de BP aan de stadskant van die weg en de Portes die we zo goed kennen van de Boulevard Periherique vormen ook weer knooppunten in het Tramway netwerk.

Je ziet dus in feite dat er gebouwd wordt aan een nieuwe Petite Ceinture. Op bepaalde delen wordt zelfs weer gebruik gemaakt van die historische Petite Ceinture. Dat was een trein “ringlijn” die was aangelegd in de 19e eeuw om de snelgroeiende nieuwe Parijse arrondissementen met elkaar te verbinden, nog voordat de metro bestond. De Petite Ceinture is overigens na 1950 deel voor deel gesloten. Op de route van de nieuwe Tramway heeft overigens de afgelopen 30 jaar ook al een Petite Ceinture gedraaid. Maar dat was een buslijn die (in delen overigens) die net binnen de ring de stad rondcirkelde .

Die historische Petite Ceinture wordt steeds meer gebruikt als wandel of fiets gebied en de PC Bus is gaandeweg het veld aan het ruimen. En de cirkel verbinding zal worden overgenomen door de Tramway.  De net geopende T3b loopt in het Noorden van Parijs tussen Pte La Chapelle en Pte Asnieres. Op bovenstaande kaart is dat nog het groene traject te zien als de onderbroken lijn.

Op Parijsonline meer over de historische Petite Ceinture >>


Geef een reactie