straatbeeld 4

De colonne Morris, de donkergroene aanplakzuil met het koepeltje met schubben en pinakel, zoals ook de krantenkiosk en de fontaine Wallace hebben. Ze zijn overal te zien, je neemt ze meestal niet speciaal op de foto maar ze duiken overal op in je fotobestanden. Meestal op de grote boulevards of op andere drukke(re) straten en ze hebben ook een bizarre geschiedenis.

De oorspronkelijke aanplakzuil is ontworpen door een Duitser, Ernst Litfass uit Berlijn en voor het eerst daar geplaatst in 1854. In Parijs stemde de gemeente in 1839 in met de installatie van colonnes Moresque,  openbare urinoirs met de mogelijkheid om advertenties aan te plakken, zoals op deze foto van de beroemde straatfotograaf Charles Marville uit 1865 (wikipedia).  Op deze foto is ook de boomkorf te zien, die nu nog steeds deel uitmaakt van het Parijze straatmeubilair

 

Onder Napoléon III werd vanaf 1854 door ingenieur  Jean-Charles Alphand de hele zaak verbeterd, de binnenruimte door een scherm van de straat gescheiden en door een gaslampje verlicht, de dubbele functie bleef echter bestaan onder protest van cinema- en theaterbazen die van de onwelriekende pissoirs af wilden. Gabriel Davioud, de architect van Baron Haussmann, bracht nog weer enkele verbeteringen aan, het metselwerk verdween, het groene gietijzer deed zijn intrede. Uiteindelijk werd er een wedstrijd uitgeschreven om te komen tot een nieuwe vorm van reclame maken. Op 1 augustues 1868 verkregen de drukkers Richard en Richard-Gabriel Morris, vader en zoon, gespecialiseerd in de promotie van de Parijze voorstellingen en drukkers van de afffiches het alleenrecht op de Collonne Morris voor het drukken van en aanplakken, maar ook het onderhoud, op de naar hen vernoemde zuil en nog alleen voor wat betreft, toneel-,dans-, muziek- en filmvoorstellingen. De laatste colonne moresque verdween in 1877 en is daarna vervangen door de Vespasienne, waarvan er nu nog slechts 1 exemplaar bestaat  op de Boulevard Arago (14e) op het trottoir bij de Santé-gevangenis.

De Parijzenaar is soms niet zo vriendelijk voor zijn erfgoed. Het urinoir is een monument historique.

 

 

 

 

 

 

In 2006 besloot de toenmalige burgermeester van Parijs, Bertrand Delanoë,  dat er 200 zuilen werden weggehaald en het huidige aantal is nu 550 stuks en vallen sinds 1986 onder het beheer van JCDecaux.

Deze staat op de rue du Grenier Saint Lazare (3e arr.) en speciaal op de foto gezet, alleen al om de fraaie straatnaam.

Métro Rambuteau, lijn 11

 

 

Eén reactie op “straatbeeld 4”

Geef een reactie