straatbeeld 3

Het meest bijzondere straatbeeld in Parijs zijn natuurlijk de métroingangen van art nouveau architect Hector Guimard. Vanaf 1900 tot 1913 zijn ze geplaatst. Er zijn verschillende modellen: op de avenue Foch 16e arr, terminus van lijn 2, model A type B met dichte zijkanten, glazen afdak en luifel: de libelle

Guimard, designer!

 

 

 

 

 

 

 

Dit is nog de enige bestaande entree van dit type.

Op Place Abbesses 18e arr.,métro lijn 12, staat een originele type B met open zijkanten, glazen afdak en luifel op 4 pilaren.  Enige nog van dit model. De oude draaimolen is nog in gebruik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2000 is één van de in- uitgangen van métro Chatelet op Place Ste Opportune, 1e arr, lijn 1, 4, 7, 11, 14 en RER A en D gereconstrueerd naar type B uit 1900, met open zijkanten, glazen dak in V-vorm op 3 pilaren. Ernaast staat nog een krantenkiosk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nu nog meest voorkomende is die met de 2 kandelabers met oranjerode lampen en schilden rondom het trapgat. In de rue de Palestro, 2e arr. krijg je er zelfs twee voor de prijs van één (métro Réaumur Sébastopol 3 en 4 beide entrées)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

of de brede zoals hier op de bd Pasteur, 15e arr., (métro Pasteur 6 en 12) met erachter nog zo’n icoon: de Colonne Morris.

En dan is er de lage uitvoering zonder de lampen en met cartouches langs het trapgat zoals deze aan de rue de Rivoli, 1e arr., métro Tuileries lijn 1.

De versierde ingang van station Palais Royal Musee du Louvre, lijn 1 en 7 is in 2000 aangebracht ter ere van het 100jarig bestaan van de Parijse métro.

Alle nog bestaande métro in- en uitgangen van Hector Guimard zijn als monument historique geclasseerd.

Geef een reactie