Serge Gainsbourg

Serge Gainsbourg, het exacte woord: in Bibliothèque Centre Pompidou

In afwachting dat het huis van de beroemde zanger, in rue Verneuil in Parijs, wordt opengesteld voor het publiek, alvast een voorproefje van Gainsbourgs wereld en werk in de bibliotheek van het Centre Pompidou.

Het is vooral de link tussen literatuur, zijn grote inspiratiebron, en zijn chansonteksten die wordt beklemtoond. Een titel is belangrijk, de bron waaruit een gedicht vloeit en dat het ‘monstre sacré van het chanson’ vervolgens op muziek zet. Een resultaat vaak met een dubbele bodem. Manuscripten van Gainsbourg en werken uit zijn bibliotheek krijgen hier een plaats. Ook studies van composities, bewerkingen van teksten, handtekeningen van andere beroemdheden, dichtbundels, verzameling tijdschriften…

Deze driedelige tentoonstelling focust naast Het literaire landschap ook op Van literaire dubbel naar dubbele media en De Gainsbourg-methode. In een vitrine zijn persoonlijke voorwerpen van Serge Gainsbourg uitgestald.


Praktisch: Gainsbourg, le mot exact, BPI van het Centre Pompidou tot 8 mei 2023
Gratis toegang, open op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 12u tot 22u; zaterdag en zondag van 10.00 tot 22.00 uur; dinsdag gesloten.

 

Tekst & Foto’s : Chris Rachel Spatz 

Geef een reactie