Parcours révolution

Toen we de laatste keer door Parijs wandelden kwam ik deze plaquette tegen in het plaveisel, naast het standbeeld van de schrijver Beaumarchais, aan de Rue St Antoine.

Ik heb het nog even opgezocht, maar Beaumarchais had niets met de Franse revolutie te maken: de plaquette wel!

De stad Parijs heeft een website ontwikkeld, waarin de gebeurtenissen en personen, die een rol hebben gespeeld in de stad tijdens de revolutie zijn op te zoeken. Op de interactieve kaart op de openingspagina kun je 16 quartiers met meer dan 120 plekken aanklikken, waarbij je in chronologische volgorde kunt zien wat waar gebeurd is, met uitstekende uitleg en mooi geïllustreerd. Daarnaast kun je separaat zoeken op gebeurtenis, person of jaartal. Klik je op een gebeurtenis dan krijg je gelijk een plattegrond te zien met een vignet op de betreffende locatie.

Wanneer je bv “Bastille” aanklikt, dan krijg je 24 artikelen te zien met een beschrijving en foto’s, waaronder:

Jean-Baptiste Lallemand (1710-1803). “La Prise de la Bastille, le 14 juillet 1789”. Huile sur toile. Paris, Musée Carnavalet.

Plaquette locatie Bastille / Rue St Antoine restanten van een van de Bastille torens in het Square Galli (4e arr)

Maar ook een kerkhof, waar geguillotineerden zijn begraven en per item nog aanvullende informatie.

Ga je op het terrasje zitten van het café Des Phares aan de Place de la Bastille, met uitzicht op de zuil, dan vindt je rondom het terras nog deze plaquettes in de vloer:  Ze zijn gelegd in de contouren van de ingang van de Bastille richting Rue St Antoine.

Al met al een boeiende en informatieve site. Èn: via de site kun je de bijbehorende app downloaden ! Daarmee kun je al wandelend door Parijs zelf lokaties op- en bezoeken. Een schitterende aanvulling op de immer boeiende geschiedenis van Parijs!

Homepage – Parcours Révolution (paris.fr)

Geef een reactie