Musée Jean-Jacques Henner (17e arr)

In 1921 kocht Marie Henner, de weduwe van een neef van de schilder Jean-Jacques Henner (1829-1905) het pand op nummer 43 aan de Avenue de Villers, dat in 1878 werd gebouwd door de architect Nicolas Félix Escalier voor de schilder Joseph-Roger Jourdain.

Jourdain verkocht het gebouw kort na de bouw aan de schilder Guillaume Dubufe, een vriend van Jean-Jacques Henner. Marie Henner schenkt het gebouw in 1923 aan de Franse staat, tesamen met ruim 400 schilderijen en meubilair, alles uit de nalatenschap van Jean-Jacques Henner.

Het museum wordt in 1924 geopend als staatsmuseum. In de hal hangt een herdenkingsplaquette van de schenking.

Er is achter in het gebouw een prachtige wintertuin, die nu voor concerten en lezingen wordt gebruikt:

Het pand wordt in 1934 verhoogd met twee etages, naar ontwerp van de architect André Arfvidson. Deze is bekend van het ateliergebouw aan de Rue Campagne-Première 31-31bis, waar onder andere Man Ray zijn atelier had  => zie hiervoor: www.parijs1900.nl/31-31bis-rue-campagne-premiere-immeuble-ateliers

                                

Het museum is een mooi voorbeeld van een 19e -eeuwse woning met atelier van een bij ons minder bekende, maar in Frankrijk populaire schilder uit het 2e keizerrijk en de 3e republiek.

Musée Jean-Jacques Henner
Adres: 43, Avenue de Villiers (17e arr)
Metro Malesherbes
Webdres: http://www.musee-henner.fr

Geef een reactie