Mairie du 5e arrondissement

Alle stadhuizen van Parijs zijn openbaar toegankelijk, ook voor buitenlanders. Je kunt er dus vrijelijk rondlopen en de fraaie interieurs bekijken: is een zaal gesloten, maar niet in gebruik dan kun je daar ook in (even vragen aan de portier).                                                                                                                                                                                In 1846 krijgt de architect Jean-Baptiste Guénepin de opdracht om een stadhuis voor het 5e arrondissement te bouwen, aan het plein voor het Panthéon. Na onenigheid met het stadsbestuur werd de opdracht overgedragen aan Jacques Hittorff (onder andere bekend van het Gare du Nord en het Cirque d’Hiver). Het gebouw in classicistische stijl was gereed in 1849 en vormt het spiegelbeeld van het gebouw van de rechtenfaculteit, dat aan de overkant staat naast de Bibliothèque Sainte-Geneviève.

DSCN6218A Mairie      DSCN6217A rechtenfaculteit

In 1913 wordt besloten het gebouw opnieuw in te richten en te vergroten, maar de werkzaamheden worden uitgesteld tot na WO I. Tussen 1921 en 1926 wordt de uitbreiding en herinrichting gerealiseerd, naar ontwerp van de architect Patouillard-Demoriane. Het gebouw kreeg hierdoor een interieur in jaren ’30 stijl.

DSCN6213A    Escalier d’Honneur

Voor de Escalier d’Honneur staat de beeldengroep « Le Paradis Perdu » (Adam en Eva) door Jean Gautherin:

DSCN6210A

Langs de trap heeft Henri Martin in 1932 fresco’s geschilderd, met scènes uit de Jardin du Luxembourg:

DSCN6211A       DSCN6212A

De Salle des Fêtes en de Salle des Mariages waren helaas in gebruik, toen ik er was.

Centraal op de binnenplaats staat het Monment aux Morts, door de beeldhouwer Michelet (1931).

DSCN6215A

Aan deze binnenplaats ligt de Salle des Souvenirs, een oorlogsherdenkingsplek: aan de muur hangt een groot schilderij van Emilie Aubry, ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

DSCN6216A

21, Place du Panthéon ; M Luxembourg (RER)

Geef een reactie