Mairie 1e arrondissement

 In het kader van de serie “Bezoek eens een stadhuis” gaan we nu het stadhuis van het 1e arrondissement bekijken: dit ligt aan de Place du Louvre, tegenover de korte zijde van het Louvre. Zoals de meeste stadhuizen van Parijs is dit stadhuis ook gebouwd in de 19e eeuw, tussen 1858 en 1863.

IMG_4557A

De architect is Jacques Hittorff, bekend als bouwmeester van onder andere het Gare du Nord en het Cirque d’Hiver. Een bijzonderheid van dit gebouw is, dat het –op verzoek van Haussmann– een spiegelbeeld is van de ernaast gelegen kerk Saint-Germain-l’Auxerrois, waarvan met name het roosvenster en de ingangspartij zijn overgenomen:

IMG_4560A < links staat de Mairie en rechts de kerk

Alhoewel de gotische stijl anders doet vermoeden, dateert de klokkentoren er tussenin ook uit de 19e eeuw !  Hij is in dezelfde tijd gebouwd als het stadhuis, naar ontwerp van de architect Théodore Ballu.

De prachtige hal:

IMG_4554A

Interessant zijn ook de beide wandschilderingen in gang op de 1e etage, in 1897 uitgevoerd door de schilder Jean-Jacques Rousseau. We zien hier voedseluitdeling bij de Hallen, een prachtig tijdsbeeld tegen de achtergrond van de vroegere Hallen van Baltard:

IMG_4555A                                   IMG_4556A

Vraag bij de portier om een beschrijving van het gebouw en het interieur (= gratis).

Geef een reactie