Leonardo da Vinci

Het Musee du Louvre heeft dit najaar een unieke grote overzichtstentoonstelling van één van de grootste schilders van de afgelopen eeuwen: Leonardo da Vinci (1798-1863)

De aanleiding is dat 500 jaar geleden de Italiaanse wetenschapper, schilder … alleskunner Leonardo da Vinci overleed en ter gelegenheid daarvan komt het Louvre dit najaar met een expositie.

Het Louvre is overigens al het epicentrum van Da Vinci kunst want het museum bezit al verschillende Da Vinci werken , waaronder de Mona Lisa. Voor deze tentoonstelling is het Louvre al tien jaar geleden aan de slag gegaan met verzamelen van allerlei materiaal voor de tentoonstelling. Van Da Vinci hebben  niet meer dan 20 werken de geschiedenis overleefd en het Louvre heeft daar nu meer dan de helft opgenomen in  de expositie met daaromheen een heleboel daar omheen zoals tekeningen, aantekeningen en verwijzingen .

De werken voor de tentoonstelling zijn uitgeleend door onder andere het British Museum, Het Metropolitan Museum in New York, het Russische Hermitagemuseum en het Vaticaan, maar ook uit de Britse koninklijke collectie. Doordat het schilderwerk van Leonardo da Vinci enorm schaars is was het voor het Louvre niet makkelijk om de verzameling samen te stellen. Italiaanse musea werkten maar moeizaam mee, uit onvrede dat dé grote tentoonstelling niet in Italië zou zijn maar in Parijs , en dus kreeg het Louvre pas op het laatste toestemming voor de Vertruviusman.

Salvator Mundi, het duurste schilderij ter wereld, zal ontbreken op de Leonardo da Vinci-tentoonstelling in het Louvre. Het omstreeks 1500 geschilderde portret van Christus als redder van de wereld werd in 2017 door Christie’s geveild voor het recordbedrag van 450 miljoen dollar. Er zijn pogingen gedaan om het schilderij Louvre Abu Dhazou te krijgen en de tentoonstelling in Parijs. Maar mogelijk hangt het gewoon nog op het superjacht van de Saoudische prins die het werk aankocht.

Je kunt overigens niet zomaar spontaan op een zondagmiddag het Louvre binnenstappen voor de expo… je komt er alleen binnen met van te voren gereserveerde tickets die je op de Louvre website kunt aanschaffen >>>

 


Extra bronnen en achtergronden bij de tentoonstelling:

NRC over de tentoonstelling bij de voorbezichtiging >>>

NRC over de Salvator Mundi >>>

In het NRC over het getouwtrek rond de Vitruvius man >>>

Over de tentoonstelling op Parijstentoonstellingen.nl >>

Terugkijken op NPO over Leonardo da Vinci => Diederik van Vleuten reist Leonardo da Vinci achterna, precies 500 jaar na zijn dood. Naar de NPO website >>

Geef een reactie