La Salle du Manège (1e arr)

plattegrond van Turgot, 1739

In 1721 werd de Manège des Tuileries aan de westzijde van de tuinen van de Tuileries gebouwd naar ontwerp van de architect Robert de Cotte, voor de rijlessen van de jonge Louis XV (hij woonde tot zijn 12e jaar in het aanpalende Palais des Tuileries (afgebrand tijdens de Commune).

  ontwerp Salle du Manège, Pierre-Adrien Pâris

Het gebouw werd na het vertrek van Louis XV naar Versailles onder andere gebruikt als rijschool. Na het begin van de Franse revolutie werd gezocht naar een geschikte locatie voor de huisvesting van 1318 afgevaardigden van de nieuwe Staten Generaal. Dat werd Salle du Manège des Tuileries: de architect Pierre-Adrien Pâris werd belast met de verbouwing tot vergaderzaal.

  1792

De zaal werd in 1789 in gebruik genomen en functioneerde tot 1798, toen de volksvertegenwoordiging verhuisde naar het Palais Bourbon, aan de overkant van de Seine. Enige opvallende besluiten, die in die periode werden genomen:

21 oktober 1790: invoering van de Tricolore als nationale vlag

11 december 1792: start van het proces tegen Louis XVI

18 januari 1793: terdoodveroordeling van Louis XVI.

De Salle werd afgebroken in 1804 in verband met de aanleg van de Rue de Rivoli. Aan het hek van de Tuileries aan de Rivoli tegenover nr 230 hangt een plaquette, waarop de Salle du Manège wordt herdacht:

Geef een reactie