Kunstwerk La Voix lactée in metrostation Saint-Lazare (8e arr)

Op weg onder de grond van lijn 14 / St. Lazare naar lijn 9 / St Augustin zie je in een doodlopend stuk gang ineens een immense gesloten mond, in een halve cirkel en uitgevoerd in glasmozaïek:

Het is het kunstwerk “La voix lactée” van de Canadese kunstenares Geneviève Cadieux, begeleid door de tekst “À bouche fermée….” en “…comme une chimère captive” (een gesloten mond als een gevangen hersenschim).

De achtergrond van dit kunstwerk is interessant: in 1966 leende de RATP na de ontmanteling van het metrostation Étoile een Guimard ingang uit aan het metrobedrijf STM (Société de transport de Montréal) van Montreal (Canada).

Na een restauratie in 2003 schonk de RATP de Guimard aan Montreal: als tegenprestatie organiseerde de STM in 2009 een concours rond het thema “La langue Française” (de Franse taal, maar ook de Franse tong). De winnaar was de Quebecse fotograaf Geneviève Cadieux, waarbij zij zich liet inspireren door het gedicht “La Voix lactée” van de Quebecse dichter Anne Hébert. Het kunstwerk is op 4 oktober 2011 in de Parijse metro onthuld.

Metrostation Saint Lazare, Rue de Rome (8e arr)

Geef een reactie