Hôtel de Crillon (8e arr)

Wanneer je op de Place de la Concorde met je rug naar de obelisk staat en naar de Eglise de la Madeleine kijkt, dan zie je ter afsluiting van de Place de la Concorde twee identieke statige gebouwen staan met ieder een zuilengalerij:

In het linkerpand zit in het linker gedeelte het vijfsterren Hôtel de Crillon, het rechterpand is het Hôtel de la Marine (de Franse marinestaf). Beide panden zijn in 1758 ontworpen door de architect Ange-Jacques Gabriel, in opdracht van koning Louis XV. De koning wilde aan de toen geheten “Place Louis XV” twee identieke façades ter weerszijden van de Rue Royale hebben.

Na de revolutie werd het plein omgedoopt in Place de la Concorde, maar erna tijdens de Restauratie (1826-1830) heette het Place Louis XVI. Daar hangt nog 1 naambord van:

Daarna heette het weer (en sindsdien) Place de la Concorde.

Het blok waar nu het Hôtel de Crillon in zit bestaat in feite uit vier panden: van rechts naar links Hôtel de Coislin (op # 4), Hôtel du Plessis-Bellière (#6), Hôtel Cartier (# 8) en het Hôtel d’Aumont op # 10: in dit laatste pand zit nu het Hôtel de Crillon.

1909

Eerst was het de bedoeling om in het hele blok het Hôtel de la Monnaie te vestigen, maar aangezien het te ver verwijderd lag van het zakendistrict werd dat gevestigd aan de Quai de Conti, aan de overkant van de Seine, waar het nog zit. Daarna werd het kavel in vieren verdeeld….

In 1788 wordt het Hôtel d’Aumont aangekocht door Francois Félix de Crillon, tijdens de revolutie wordt het geconfisqueerd door de staaten daarna teruggeven aan de familie De Crillon, die het bewoont tot 1907. Het wordt gekocht door de Société des grands magasins et des hôtels du Louvre, die het tot luxehotel laat verbouwen. Het is het eerste Parijse “grand hôtel de prestige”.

In 2018 ontvangt het hotel de kwalificatie “palace”, het 25e in Frankrijk. Dit betekent in feite een “5-sterren hotel plus”. Andere palace-hotels in Parijs zijn Ritz, Meurice, Bristol, Plaza Athénée en Georges V.

Het hotel is sinds 2010 het eigendom van een lid van de Saoedische koninklijke familie.

De goedkoopste kamer kost € 980 per nacht, dit is wel inclusief ontbijt… Logeren kost wat, maar het is aan te bevelen om er een keer koffie te gaan drinken: kost € 10, mooi geserveerd (porselein en zilver) en je ontvangt er ook een heerlijk koekje èn een flesje water bij.

Dit geeft je de gelegenheid om het interieur te bekijken, waarbij vooral de bar Les Ambassadeurs –gelegen aan de Place de la Concordezijde- de moeite waard is met zijn 18e-eeuwse interieur.

Toen wij er waren in 2018 hingen er grote collagefoto’s van Emanuele Scorcelletti, onder de titel “Crazy meetings at Hotel de Crillon” met in het interieur van de bar ingeschilderde beroemdheden: vlnr Henri Salvador, Mick Jagger, Ernest Hemingway, Edith Piaf en Charles Aznavour en een van Jimi Hendrix op een balkon, met uitzicht op het Grand Palais en de Eiffeltoren. Op groot formaat geprint waren ze te koop: € 2000 per stuk…..

10, Place de la Concorde / 2, Rue Boissy-d’Anglas (8e arr), M Concorde

Geef een reactie