Het van Doesburg huis

Zo’n 20 km ten zuidwesten van Parijs ligt de plaats Meudon. De plek waar de Nederlandse architect / kunstschilder Theo van Doesburg in 1929 neerstreek en een huis in de stijl van Rietveld en Le Corbusier liet bouwen. Dus minimalistisch van bouw , ingenieuze ruimte oplossingen van binnen en wit gepleisterd van buiten.
Doesburg-Meudon 2
Lang heeft van Doesburg niet kunnen genieten van zijn huis want hij overleed in februari 1931 Davos Zijn vrouw Nelly van Doesburg, bleef tot haar dood in 1975 in het huis bleef wonen, liet het na aan haar nicht Wies van Moorsel. Deze schonk het in 1981 aan de Nederlandse staat.

Het huis wordt tegenwoordig beheerd door Stichting Het Van Doesburghuis. Sinds 1986 wordt het verhuurd aan beeldend kunstenaars, architecten, literatoren, dichters en musici, die om studieredenen tijdelijk in Frankrijk verblijven.

Op elke eerste zaterdagmiddag (13.00 – 17.00 uur) van de maand (behalve in Augustus) is de atelierwoning te bezoeken mits u uw komst van tevoren heeft aangekondigd. Tijdens de Journées Européennes du Patrimoine, de Franse Monumentendagen, in het derde weekeinde van september is het Van Doesburghuis gratis opengesteld voor het publiek. Een bezoek aan het Van Doesburghuis is kosteloos maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Meer info >>>

Meer over het huis, de architect en huidige bewoners in het NRC >>>

Geef een reactie