Het echte Montmartre

Vignobles de MontmartreMisschien wel de bekendste en meest bezochte wijk van Parijs, Montmartre. Oftewel een “must see” maar doe het dan eens op een andere manier. Neem niet de snelste route met de funiculaire naar de Sacré-Coeur om daarna een blik te werpen op Parijs en te verdwijnen in de mensenmassa op la Place du Tertre. Als ik mensen meeneem naar Montmartre dan doe ik dat op een andere manier en ziet men het echte Montmartre:

Begin het alternatieve bezoek aan Montmartre na een bezoek aan Musée de la Vie Romantique of anders op het metrostation Pigalle en loop via Rue Germain Pilon linksaf de Rue des Abbesses in. Neem daarna de Rue Lepic en kijk even naar het huis op nummer 54, hier woonden Theo & Vincent van Gogh. Volg de bocht en ga rechtsaf Rue Tholoré in en draai je om voor een magnifique uitzicht op Moulin de la Galette. Ga terug naar Rue Lepic en ga bij Rue Girardon linksaf de Avenue Junot op. Op nummer 1 staat een hek hierachter staat de molen en de Mire du Nord. Iedereen tuurt door het hek (ook ik) maar ik heb niets kunnen ontdekken, misschien moet je bij de cinema naar binnen voor iets spraakmakends? Wij hebben dat niet gedaan, maar wellicht is er toch iets spannends te ontdekken. Als je verder over Avenue Junot loopt en geïnteresseerd bent in architectuur, moet je even stilstaan bij nummer 15, Maison Tzara, ontworpen door Adolf Loos.

Place DalidaLoop Avenue Junot verder af, ga rechtsaf Avenue Simone Dereur in waarna je uitkomt op Place Dalida. Het schijnt dat het beroeren van de borst(en) van Dalida geluk brengt, schroom dus niet? Ga linksaf de trap af en over de lieflijke Rue de l’Abreuvoir. In de buurt van Rue de St. Vincent vind je de beroemde (en beruchte door de smaak?) vignobles van Montmartre. In de herfst prachtig gekleurd! Op 1 oktober volgt op Parijsmagazine nog een bericht over la Fête des Vendanges de Montmartre. Je komt nu in de buurt van de drukte rond de Sacré-Coeur. Aan de achterkant van de Sacré-Coeur vind je een andere lange trap, naast de Sacré-Coeur vind je het kleine Parc de la Turlure. Loop een stukje door de Rue de Chevalier en verbaas je over de hordes toeristen. Geniet zoals iedereen (ondanks de drukte) van de grote Basilique en het uitzicht over Parijs. Met een beetje mazzel is de Freestyler zijn balkunsten aan het vertonen!

Ga even naar Place du Tertre, omdat het erbij hoort en ga om bij te komen van dit toeristische circus de Rue Norvins in. Via Place Emile Goudeau (met links het Bateau-Lavoir) kom je uiteindelijk op Place des Abbesses. Bekend om zijn metro-ingang maar er is meer op het plein. Zoals bijvoorbeeld le Mur des “Je t’aime”, waar je jezelf even kunt bezig houden met een puzzeltje: waar staat het Hollandse Ik Hou Van Jou? Bekijk ook nog even St. Jean l’Evangeliste de Montmartre, ook St. Jean des Briques genoemd, onnodig te vertellen waar deze naam vandaan gekomen is.

Er is ontzettend veel te zien in Montmartre, nog veel meer dan hier beschreven. In KRO-citytrips neemt Philip Freriks je mee voor een wandeling in Monmartre. Meer informatie over bezienswaardigheden rond en achter de Sacré-Coeur vind je hier.

2 reacties op “Het echte Montmartre”

Geef een reactie