Al eerder heb ik gerefereerd aan een geweldige uitgave van l’Express – Paris dans les pas des grands hommes. Het magazine is nog steeds te bestellen. Voor de mensen die dat niet kunnen of willen, worden er drie onderwerpen belicht. Dit is de tweede.
Veel dubbele ingangen zijn verdwenen na de herinrichting van Parijs door Georges-Eugène baron Haussmann maar ze zijn er nog wel. Panden met een ingang in de ene straat en een uitgang in een andere. DE manier om te ontsnappen aan achtervolgers of een concierge, dieven wisten er raad mee. Dit maakt(e) het werk voor de politie er niet makkelijker op. Voorbeelden staan in de Memoires van Eugène-François Vidocq. Vidocq was een crimineel die later stichter en tot 1827 zelfs hoofd van de Nationale Politie werd. Marcel Chalet, ex-directeur van Direction de la Surveillance du Territoire (DTS) geeft in zijn livre de souvenirs een voorbeeld van de de dubbele ingangen van het musée Carnavalet.
Zelf in- en uitgaan in verschillende straten?
66, Avenue des Champs-Elysées en 51, Rue de Ponthieu
8, Rue de Plateau en 11, Rue du Tunnel
Musée Carnavalet, Rue des Francs-Bourgeois en Rue de Sévingé
Eentje die ikzelf pas na een paar keer Marais bezoeken ontdekte: ingang 35-37 Rue des Francs-Bourgeois en uitgang 8-10 Rue de Rosiers, via het mooie Jardin des Rosiers – Joseph-Migneret.
Er zijn er nog wel meer, probeer het uit en laat je verrassen!
Foto @copyright Simone Ronchetti
Moet je in de rue des Francs-Bourgeois nog steeds door het gebouw om in de tuin te komen?
Of het moet voor die tuin weet ik niet, ik kwam er in ieder geval wel door een doorgang door het gebouw……
Een andere aardige dubbele ingang is die van het Hôtel de Sully, de zetel van de nationale monumentenzorg èn met de beste boekhandel met Parijs-boeken van heel de stad.
Ga het pand in via de hoofdingang bij 62, Rue St. Antoine (4e arr), loop langs de boekhandel de mooie tuin in verlaat deze via de poort …… waarna je op de Place des Vosges staat.
🙂 genoteerd