De Passages van Parijs (9) 8e arr.

Het 7e arr. sla ik over omdat daar geen overdekte passages zijn. In het 8e arr. zijn ze er wel.

La Galerie de la Madeleine: is een van de meest elegante overdekte pasages van alle nog bestaande:  53 m. lang bij 4 m. breed loopt van 9 Place de la Madeleine tot 30 rue Boissy-d’Anglas

 

 

De galerie werd aangelegd tussen 1840 en 1845 door architect Théodore Charpentier en geopend in 1846 na de vergroting van het Place de la Madeleine. Er waren kleine handelaren en ambachtslieden gevestigd. Een daarvan is er nog steeds: de kleermaker “voor dames en heren” Benjamin.

In de galerie waren ook privé-ingangen naar het, ook op nr.9, naastgelegen restaurant Taverne de France in 1839 ontworpen door dezelfde architect. Het restaurant was direct in de mode, het was Hèt restaurant van tout Paris. In 1880 werd het aangekocht door Lucas Scaliet, die het omdoopte tot Lucas en in 1895 ondernam hij de transformatie van de zalen en de salons op de 1e etage en vertrouwde die toe aan de beroemde meubelmaker Majorelle.

foto’s afkomstig van website Lucas-Carton.

 

 

 

 

In 1924 werd Francis Carton de nieuwe eigenaar van het etablissement, voegde zijn achternaam toe en zo ontstond het “illustre Lucas Carton”. Hij bedacht de privé-ingangen in de galerie, zeer bezocht door de politici van de 3e republiek om de “privacy”.

 

 

 

 

 

Vanaf de introductie van de 3 sterren van Guide Michelin in 1933 heeft Lucas Carton vaak de 3 sterren maar nooit minder dan 2  verworven.

 

Zowel de Galerie als Lucas-Carton zijn ingechreven als historisch monument en bereikbaar met

Métro Madeleine, lijn 8, 12, 14.

 

 

La Galerie Royale:

Deze passage gaat van 9-11 rue Royale naar 8 rue Boissy d’Anglas

 

 

Er is heel weinig te vinden over deze Galerie, geen bouwjaar of info over lengte en breedte enz. Wel over de panden waar zij doorheen gaat:

Op 9 en 11 rue Royale staan gebouwen uit de 18e eeuw, beide geclasseerd als historisch monument, van de architect Louis Le Tellier, ontworpen en gebouwd tussen  1780-85. De Base Mérimée (register van de historische monumenten) spreekt nergens over passages als huidig gebruik, wel is de binnenplaats onderdeel van de beschermde status en die cour bestaat nog steeds. Ik vind de passage een van de mooiste qua decoratie en sfeer.

 

 

In de Galerie Royale zijn de grootste namen gevestigd: Sévres, Lalique, Christoffle, Bernardaud en meer.

Het pand in de rue Boissy-d’Anglas is in 1914 ontworpen door André Arfvidson (in klassieke stijl). Ik heb het in 2010 op de foto gezet, maar ben toen kennelijk niet, volgens mijn fotoarchief en mijn herinnering, in de galerie geweest. Alle andere foto’s zijn in maart 2020 genomen.

 

 

Métro Concorde, 1, 8, 12

Ik vervolg deze serie in het 8e arr. binnenkort met Le Village Royal (Cité Berryer),  Marché de la Madeleine en de passages van de Champs Elysées.

Geef een reactie