De Passages van Parijs (8) 6e arr.

Het 4e en 5e arrondissement sla ik over want daar zijn geen overdekte passages te bekennen en dus belanden we nu in het 6e arrondissement waar zegge en schrijve één halfoverdekte passage is: de Cour du Commerce Saint-André, gaat van 59 rue Saint-André-des-Arts naar 21 rue de l’Ancienne Comédie en 130 boulevard Saint-Germain, lengte 120 m. x breedte 3,5 m.

In 1730 werd de passage aangelegd tussen de huidige rue de l’Anciennne-Comédie en de rue Saint-André-des-Arts, en liep langs een kaatsbaan (jeu de paume) met de naam Jeux de Boule de Metz, aangelegd op de gedempte gracht om de verdedigingsmuur van Philippe Auguste Het kleine steegje tusssen 21 rue de l’Ancienne -Comédie tot aan de Cour du Commerce Saint-André heet nog steeds zo: passage du Jeu de Metz.

Van de muur van koning Philippe Auguste, aangelegd tussen 1190 en 1215, vóór zijn vertrek naar het Heilige Land voor de 3e Kruistocht, zijn in en om de passage nog veel overblijfselen  te zien , vanzelfsprekend voornamelijk stenen. De keitjes waaruit het wegdek van de cour bestaat, zijn nog de originele, afkomstig van de muur die ongeveer in 1680 werd ontmanteld. In het portaal van de ingang aan de rue Saint-André des Arts, overdekt met een eenvoudige verrière, zijn op de nrs 4 t/m 9 historische monumenten, incl. de verrière, te zien: op 4 restanten van de omwalling, op 8 bevond zich de drukkerij van een van de kopstukken van de Franse Revolutie,  Jean-Louis Marat, waar hij zijn krant “L’ami du Peuple” drukte en op 9 deed Joseph Ignace Guillotin experimenten op schapen met zijn guillotine.

 

 

 

 

 

 

na het portaal aan de rechterkant staat het oudste café van Parijs Le Procope (1686). De hoofdingang van Le Procope is op 13 rue de l’ancienne Comédie.

 

 

 

 

tegenover Procope is de toegang tot de Cour de Rohan, aangelegd vóór de 16e eeuw onder de naam Impasse de la cour de Rouen tot in ieder geval 1910 als de cour wordt genoemd in de wandelgidsen van Félix marquis de Rochegude. De cour is een historisch monument: alweer de overblijfselen van de omwalling te zien op nrs 3-7, o.a. op nr. 3 verschillende gebouwen voor de maitresse van koning Henri II, Diane de Poitiers, met een “pas-de-mule” = een driepoot om het bestijgen van een paard te vergemakkelijken (vlgs de tekst op Wikepédia ‘VOOR VROUWEN EN GRIJSAARDS, nr 9 was sinds 1936 tot waarschijnlijk 1953 het atelier van de Frans/Poolse  kunstschilder Balthus (pseudoniem van Balthasar Klossowski, geboren als Graaf Klossowski de Rola (Parijs 1908-Rossinière Zwitserland 2001), impressionisme, surrealisme.

foto 1996 wikipedia                                              zelfportret “Le roi des chats” 1935, privé-collectie, wikipedia.

eigen foto 2008                              gravure (geen verdere data) uit boek Vie et histoire VIe arrondissement, éd. Hervas

een heel mysterieuse plek, vol van geschiedenis. Je verlaat de Cour de Rohan langs het laatste huis op nr. 34 en loopt dan de rue du Jardinet in

Ik ben er toch nog even ingeslopen (kan geen openstaande hekken weerstaan, wel altijd even controleren of je er ook weer uit kan, meestal zit er aan de binnenkant een knop om hek of deur weer te openen).

en dan buiten nog een prachtige réverbère (zo’n mooi woord voor straatlantaarn) alsof er nog gaslicht bestaat! En dan door naar de rue du Jardinet.

 

 

Maar we gaan nog niet weg, gewoon rechtsomkeert naar de Cour du Commerce Saint-André op weg naar de uitgang aan 130 Bd. Saint-Germain. Op de hoek met het kleine steegje naar rue de l’ancienne Comédie staat het restaurant Le Relais Odéon (alweer een historisch monument) en daarna de monumentale in-/uitgang.

 

Omstreeks 1776 werd de passage verlengd tot aan de rue des Cordeliers (tegenwoordig rue de l’Ecole de Médicine). Er werd vanuit de Cour de Rouen (nu Rohan) een passage doorgebroken dwars door de overblijfselen van de omwalling.

 

 

 

 

 

 

screenshot Mappy met ongeveer de doorbraak en het standbeeld van Danton door mij.

Tijdens de verlenging van de Bd. Saint-Germain in 1866, de werken van Baron Haussmann onder keizer Napoléon III, is de passage met 40 meter ingekort. Daarbij werd het woonhuis van Georges Jacques Danton op nr. 20 van de passage geheel verwoest. Bij de eerste herdenking van 100 jaar Franse Revolutie in 1889 werd zijn standbeeld daar geplaatst op het middentrottoir van de Bd Saint-Germain.

 

 

 

Ten tijde van de Franse Revolutie werd er in het huis van Danton vergaderd door hem, Marat en andere revolutionairen (de Jacobijnen) waaronder ook Robespierre, die hen later nog zou verraden en tot de guillotine brengen, behalve Marat die al eerder in zijn bad werd vemoord door Charlotte Corday. Na de afbraak van het huis vergaderden zij bij Le Procope en namen ze de achteringang in de Cour du Commerce Saint-André om omgezien naar binnen te kunnen gaan.

Hier stopt de rondleiding door een bijzondere passage en een vleugje mysterie van het Parijs uit vervlogen tijden Wie nog wat rond doolt in de omgeving vindt hier nog een stukje oud-Parijs, dat niet onder de sloophamer  van Haussmann heeft geleden: rue de Buci, rue St. André-des-Arts,  rue de l’Abbaye, rue Grégoire de Tour enz. enz.

Métro St Michel, lijn 4 of Odéon, lijn 4 en 10

 

 

Geef een reactie