De Passages van Parijs (7) 3e arr.

In het 3e arrondissement is slechts één overdekte passage en verder een paar onoverdekte maar die vind ik zo leuk, dat ik ze hier toch meeneem:

Passage Vendôme,

Deze passage gaat van 1-3 Place de la République naar 16 rue Béranger, is 57 m. lang en 4 m. breed,  aangelegd in 1827 op een deel van de terreinen van het voormalige klooster van de Filles des Sauveur op de plek van de Enceinte (verdedigingswal -of muur) van Charles V die in 1670 werd ontmanteld voor de aanleg van de boulevard du Temple. De treden halverwege de passage laten het hoogteverschil zien tussen de verdwenen fortificatie en de omringende terreinen. De passage is een historisch monument sinds 1987.

 

 

 

 

 

 

 

Métro République, lijnen 3, 5, 8, 9, 11.

Passage de l’Ancre:

Deze passage gaat van 223 rue Saint-Martin naar 30 rue de Turbigo, 68 m. lang, 2,5 m. breeed. Het straatje wordt al genoemd rond 1637 toen zich daar het eerste bedrijf van huurkoetsen, fiacres, had geinstalleerd. Bij de razzia van het Vélodrome d’Hiver in 1942 werden alle Joodse bewoners/winkeliers afgevoerd. De passage werd pas in 1998 weer in gebruik genomen. Het portaal aan de rue de Turbigo is vrij lang, zodat daar wat overdekte winkelruimte is waarvan de meeste tegenwoordig ongebruikt.

 

 

Dichterbij de rue Saint-Martin is de oudste parapluwinkel van Parijs, Pep’s, waar je ook je mooie plu kunt laten repareren of een nieuwe aanschaffen, wandelstokken of handschoenen kan ook. Tegenover Pep’s is het uithangbord van een herberg met een zeemeerman (of -min) op een anker te zien. Daaraan dankt de passage zijn naam

 

 

Métro Reaumur-Sébastopol, lijnen 3 en 4; Arts et Métiers, lijnen 3 en 11

Passage des Gravilliers:

Deze passage is nauwelijks overdekt -alleen de portalen aan beide zijden- en gaat van 19 rue des Gravilliers naar 10 rue Chapon, 54 m. lang bij 3,6 m. breed. Beide straten zijn oude straten in de noordelijke Marais. Van winkels in de passage is tegenwoordig geen sprake maar de graffitteurs gaan er hun gang.

De entree in de rue Chapon is zo’n zelfde ijzeren hek als in de rue des Gravilliers.

Om het dan toch nog een beetje leuker te maken lopen we naar 22 rue Chapon: voormalig herenhuis l’Hôtel Dorat uit de 18e eeuw, eigendom van Joseph Dorat, secretaris van de koning (welke heb ik niet kunnen vinden) en daaarna is het huis van Guillaume de Séré en zijn erven. Het huis ligt iets van de straat terug met een vóórcour die tijdens kantooruren open is en op z’n allermodernst aangekleed. In het pand is de uitgeverij/boekhandel Jean de Bonnot gevestigd. Op de zijmuren ligt aan iedere kant van de deur een sphinx.

 

 

 

We zijn nu aangekomen bij de hoek met de rue Beaubourg, waaraan nog een aantal “gewone”passages liggen maar die komen nog aan bod: “de onoverdekte” passages van Parijs. Oversteken en de rue Chapon uitlopen tot aan de rue Saint Martin en recht tegenover voilà Passage de l’Ancre. Het rondje kan dus ook andersom.

Métro Arts et Métiers, lijnen 3 en 11.

Geef een reactie