De Passages van Parijs (4) 2e arr.

GALERIE VIVIENNE

We blijven nog steeds in het 2e arrondissement waar op 4 rue des Petits-Champs de ingang van Galerie Vivienne valt te bewonderen. Deze passage is 176 meter lang en 3 meter breed en komt uit op 6 rue Vivienne. Er is nog een afsplitsing naar de rue de la Banque. Galerie Vivienne is een historisch monument.

De galerie is gebouwd in 1823 in opdracht van ene Marchoux, voorzitter van het notarissengilde, uitgevoerd door de architect François Jean Delannoy en opengesteld voor publiek in 1926. Deze passage was geliefd om de chic van de  kleermakers, wijnwinkels, boekwinkel, restaurants etc. en de gunstige ligging tussen het Palais Royal, de Bourse (beurs) en de Grands Boulevards.

De galerie heeft -net als veel andere passages- wooonruimte boven de winkels met een paar opzienbarende trappenhuizen, de koepel is schitterend, de mozaiekvloeren daarbij aanpassend, kortom een juweeltje.

 

 

 

 

 

 

 

Métro lijn 1 en 7 Palais-Royal – Musée du Louvre of lijn 3 Bourse

 

GALERIE COLBERT

We blijven nog even hier want naast Galerie Vivienne begint op 6 rue des Petits-Champs  de Galerie Colbert, die uit komt op 2 rue Vivienne. Deze passage (83 m. lang en 5 m. breed) is gebouwd in 1826 op een terrein waar het herenhuis van Jean-Baptiste Colbert (1619-1683), minister van financiën onder Louis XIV stond,  in opdracht van een investeringsfirma Adam et Cie naar ontwerp van de architect Jacques Billaud, en bedoeld als concurrente van de naastgelegen Galerie Vivienne. In 1827 geopend voor het publiek is de Galerie Colbert echter nooit zo “groot” geworden als haar buur. Hoewel aanvankelijk ook ingericht als winkel- en eetparadijs was het in 1859 gedaan en werd de Galerie aangekocht door de Franse Staat om daarna ernstig in verval te raken. Het enige restaurant uit de bloeiperiode  ” Le Grand Colbert”  is behouden gebleven en nog steeds in bedrijf naast de ingang op 2 rue Vivienne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto Wikipédia

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw heeft een grootscheepse renovatie plaats gevonden en is de galerie onder de hoede gekomen van de Bibliothèque Nationale aan de overkant van de rue Vivienne. Tegenwoordig zijn het Institut national d’histoire de l’art (INHA) dus het Nationale Instituut van de geschiedenis van de kunst, en andere instituten  van gelijke aard er gevestigd, heeft de Universiteit van Parijs er lokalen en onderzoekslabs, kortom de wetenschap wordt er gediend.

Galerie Colbert heeft een prachtige koepel -de rotonde genoemd- waar in het begin een zuil met glazen bollen, verlicht door gaslicht, stond en al gauw bekend onder de naam “de verlichte palmboom” een romantische afspraakplek was. De koepel heeft een doorsnede van 15 m. Op de plaats van de “palmboom” staat  nu een beeld van Charles-François Leboeuf (1792-1865) “de stervende Eurydice”.

Om de rue des Petits-Champs te bereiken loop je de Passage Colbert van 20m. lang en 3m. breed van uit de rotonde naar die straat. Deze passage is 0mgeven door marmeren pilaren, waarvan er in ieder geval één hol is en niet van marmer. Een paar jaar geleden tijdens de erfgoedsdagen (open monumentendagen) in september was ik naar de Nationale Bibliotheek en kwam langs de galerie Colbert waar een gids haar publiek uitlegde en liet horen dat die betreffende pilaar hol was; ik heb er toen ook maar even op geklopt en ja…..+ een foto. Bij mijn onderzoek op internet heb ik daar verder niets over gevonden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Colbert, Passage Colbert en de gevel van de brasserie zijn geclasseerd als historisch monument.

 

Openbaar vervoer: zelfde métrolijnen als voor Galerie Vivienne

Geef een reactie