De Bouillons van Parijs

De grote restaurants waar je voor niet al te veel geld goed kan eten zijn afgelopen jaren ongekend populair in Parijs. Wat zijn nou die Basseries en Bouillons ?  En welke zijn er nu?  Hieronder even een update. Met de klassieke Bouillons zoals Chartier  maar ook de nieuwste Bouillons die in 2021 en 2022 openden.  De Brasseries staan elders op Parijsmagazine.

Restaurant Bouillon Racine in het 5e arr aan de Rue Racine. Dit was naast Chartier op de Boulevard Montmartre één van de originele Chartier Bouillons uit 1906.   Op Parijsonline >>>

Het ontstaan van de Brasseries en Bouillons
Eind 19e eeuw had je in Parijs  al Brasseries en Bouillons. Van oorsprong waren de Brasseries eetgelegenheden naar Elzasser stijl met een eigen brouwerij en snelle maaltijden (o.a. Choucroute natuurlijk) en die vond je bijvoorbeeld in de buurt van de stations met treinen naar het Oosten, naar de Elzas. Daarnaast ontstonden er Bouillons. Ook grote eetgelegenheden maar met eenvoudige Franse gerechten. Oorspronkelijk begon het zelfs met soep voor de arbeiders bij Les Halles, Rond 1900 waren er zo’n 250 van deze Bouillons in Parijs. Maar die verdwenen uit het straatbeeld zo tussen 1920 en 1930 maar de Brasseries bleven bestaan.

Brasseries en Bouillons; eind 20ste eeuw
Het Brasserie landschap van de tweede helft van de 20ste eeuw is dat van een paar echte Elzasser Brasseries zoals Chez Jenny , Balzar en Alsace  en dan de overige Brasseries zoals  Bistrot de la Gare, Julien , Flo en  Vagenande  die wel upscale genoemd kunnen worden. Vaak zijn die gespecialiseerd in Fruits de Mer en klassieke mooie gerechten en met een Art Nouveau [Julien en Flo ] of Art Deco interieur [Coupole].  Restaurant Chartier was eigenlijk één van de weinige restaurants die het Bouillon karakter heeft behouden. Dus relatief eenvoudige maaltijden maar wel in een mooi interieur. En die formule wordt weer opgepikt. Want het eten bij een Bouillon is uitermate populair,  In de stad ontstaan nieuwe Bouillons en bestaande Brasseries gooien het over een andere boeg en worden een Bouillon.

Wat zijn nu de Bouillons van Parijs, ?

Bouillon Chartier: Aan een kleine Cour in een zijstraat van de  Boulevard Haussmann is al heel lang die beroemde Bouillon Chartier gevestigd. In een Art Nouveau decor en een levendige atmosfeer eet je daar beroemde Franse [eenvoudige] klassiekers.

Bouillon Pigalle :  Chartier is inmiddels niet meer de enige Bouillon.  Want in 2018 werd aan de Boulevard Barbes Rochechouart de Bouillon Pigalle geopend. Met 300 zitplaatsen is deze bouillon uitermate populair en een uitgebreide kaart met klassieke / zeer betaalbare gerechten zoals Uiensoep voor 4 euro en Boeuf Bourguignon voor 10 euro. [Perraudin in Parijs >>>]

Bouillon Chartier Montparnasse: En in 2019 sloot aan de Boulevard Montparnasse de Brasserie Montparnasse 1900 en na een geslaagde renovatie van het interieur opende hier  Bouillon Chartier Montparnasse  . Dus echt een dochterondernemening van de originele Chartier.

Bouillon Pigalle aan de grote Boulevard van Montmartre

Bouillon Julien: En ook Restaurant Julien heeft sinds kort ook de formule “Bouillon” overgenomen. Maar daarmee werd het interieur volledig gerestaureerd. Alle lagen verf en andere aanpassingen die afgelopen eeuw zijn aangebracht werden verwijderd en het restaurant is zoveel mogelijk als het kon teruggebracht in de stijl zoals het oorspronkelijk was.

Het nieuwe interieur van Julien

Bouillon Republique. Eind 2021 opende de nieuwste bouillon van Parijs. Bouillon Republique. Die is gevestigd op de plek waar lang de Elzasser Brasserie Chez Jenny zat en is in handen van dezelfde eigenaren die amper twee jaar geleden Bouillon Pigalle openden. Dus dit is ook weer een Bouillon met een 19e eeuwse atmosfeer en dus Art Nouveau en Art Deco elementen + eenvoudige Franse klassieke gerechten voor relatief weinig geld zoals oeufs mayo voor 1,90, bifteck frites voor 10,50 euro, en profiterole voor 4,50. Website & reserveringen >>>

Chartier Gare de L’Est. In 2019 openden de eigenaren van Bouillon Chartier een nieuwe Bouillon aan de Boulevard Montparnasse en in april van dit jaar een geheel nieuwe Bouillon aan het plein van Gare de L’Est. De 3e Chartier in Parijs !   Website >>>

Geef een reactie