La Maison des Dames des Postes, Télégraphe et Téléphones

Vlak achter Musee d’Orsay in de Rue de Lille op nr 41 waren aan het begin van de 20ste eeuw de jonge dames van de posterijen gehuisvest. In een mooi pand met stijlvol Art Nouveau interieur.

In 1905 werd op nr 41 aan de Rue de Lille huisvesting gerealiseerd voor de dames van de Posterijen en Telefonie. La Maison des Dames des Postes, Télégraphe et Téléphones. Een project van de Société Coopérative d’Habitations à Bon Marché voor jonge dames die werkten aan de schakelborden bijvoorbeeld in het grote postkantoor aan de Rue du Louvre. Op de Rue de Lille hadden de dames een kamer en konden daar ook eten. Het verhaal gaat dat ook mannen vaak in de buurt zich ophielden om contact te leggen met één van de meisjes van de schakelborden.

Maar al geruime tijd zijn de schakelborden en telefonistes bij de PTT verdwenen en dus ook verdwenen de dames uit de Rue de Lille.

De plek behoorde al lange tijd niet meer tot de Posterijen maar werd opnieuw een bijzondere ontmoetingsplek  begin jaren negentig toen het furore maakte als supertrendy en hip restaurant onder de naam Le Telegraphe.

Le Telegraphe was niet alleen een goed restaurant met moderne Franse keuken. Maar ook een ontmoetingsplek voor jonge Parijzenaars. En dat was even een ander concept dan veel restaurants tot dan toe. Je kon wel eten bij Julien, Flo of één van de andere klassieke Brasseries maar bij Le Telegraphe was het anders. Het bruiste van energie en je had het gevoel dat je op een erg leuke filmset terecht was gekomen. De bediening waren mooie jongens en meisjes in stijlvol zwart en het eten heerlijk.   Echter na ruim 20 jaar was het op. De sfeer, de kwaliteit… alles

Maar La Maison des Dames des Postes is weer helemaal terug. Er is nu een andere eigenaar en een geheel ander restaurant. Het heet nu les Climats. Veel van de Art Nouveau elementen zijn behouden en het is verder prachtig ingericht. Les Climats serveert 21ste eeuwse gerechten heeft een enorme selectie wijn uit de Bourgogne. Een waar wijnparadijs. De gerechten vertegenwoordigen de streken van Frankrijk. Sinds 2015 draagt Les Climats een Michelin ster.

Er is ook een “upscale” wijnbar waar je terecht kan voor wijn proeverijen en als een gewone wijnbar voor een glas wijn en bijzondere hapjes. La cave des Climats  vind je in de Rue  de Verneuil

Adres: 41, Rue de Lille,
Parijs 7e arrondissement

Website >>>>

Geef een reactie