Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique (9e arr)

Het CNSAD, de Franse nationale theater academie werd in 1795 opgericht als onderdeel van het Conservatoire de Paris en is daarmee de oudste theater academie in Europa. In 1946 werd de muziek- en dansacademie afgesplitst, deze verhuisde naar elders en is uiteindelijk in de jaren ’80 ondergebracht in het prachtige, door Christian de Portzamparc ontworpen Cité de la Musique in het Parc de la Villette (19e arr). Het CNSAD heeft diverse grote Franse acteurs opgeleid, zoals Jeanne Moreau, Jean-Paul Belmondo en Isabelle Huppert.      Het gebouw bevat een grote bibliotheek, gebouwd in 1801: bibliotheek in 1895

De componist Hector Berlioz is in de jaren 1830 enige tijd curator van de bibliotheek geweest, zijn studeerkamer kun je nog bezoeken:     

In 1811 wordt er een theaterzaal toegevoegd naar ontwerp van de architect François-Jacques Delannoy, een zaal met 1055 stoelen. In 1830 voerde Berlioz hier voor de eerste keer zijn Symphonie Fantastique op:

                                   

CNSAD – Le Conservatoire National Supérieur d Art Dramatique CNSAD est un établissement d enseignement supérieur qui a pour mission principale de dispenser un enseignement spécialisé de l art dramatique Le CNSAD propose un programme pédagogique ouvert à des démarches artistiques et à des esthétiques variées (psl.eu)

2bis, Rue du Conservatoire (9e arr) M Bonne Nouvelle

Geef een reactie