Collège des Bernardins (5e arr)

Het Collège des Bernardins is een schitterend gotisch klooster, vanaf 1248 gesticht en gebouwd door Étienne de Lexington, abt van Clairveaux, tijdens de regering van Saint Louis. Tot aan de Franse revolutie diende het als verblijf voor de Cisterciënzer monniken, die studeerden aan de Universiteit van Parijs. DSCN6223A

Na de revolutie werd het onder andere gebruikt als graanopslagplaats en school en als laatste als brandweerkazerne. De ook tijdens de revolutie gesloten kerk werd gebruikt als steengroeve en tenslotte DSCN6224Aonder Haussmann gesloopt, in verband met de doorbraak van de Boulevard Saint Germain.

In 2008 is het klooster volledig gerenoveerd en dient tegenwoordig als ontmoetings- en cultuurcentrum, waar conferenties, lezingen, tentoonstellingen en concerten worden georganiseerd. Daarnaast functioneert het als theologisch jongerencentrum. Verder is er een uitgebreide boekhandel gevestigd, met religieuze literatuur, maar ook met veel boeken over Parijs.

Sinds 2009 is er ook de Académie catholique de France gevestigd.  20, Rue de Poissy (5e arr), M Cardinal Lemoine. Schip, kapel en boekhandel zijn gratis toegankelijk, voor evenementen zie de agenda op de site: www.collegedesbernardins.fr/fr.  Openingstijden: maandag t/m zaterdag 10 -18 u, zondag en feestdagen 14 -18 u.

Geef een reactie