Cité Falguière en de Montparnos

Tijdens het weekend van de journées du Patrimoine vorig jaar (20 en 21 september) was er ook een wandeling met een verhaal naar de Infirmerie Marie-Thérèse in het 14e waaraan ik heb meegedaan. Deelnemers moesten zich verzamelen op 17  rue Gassendi in het Atelier du Verbe waar men werd ontvangen door enkele zeer opgetogen leden van Association Monts14, een van de vele organisaties die zich druk maken over het lot van het erfgoed in hun 14e arrondissement. Als tegenprestatie kon je hun journal kopen met als extraatje een blad hors série over de kunstenaars in de wijk en met name die uit het verleden: Les Montparnos. Op de omslag onderstaand schilderij Van Chaim Soutine uit 1914 en getiteld “atelier Cité Falguière”. De schoorsteen is die van het Institut Pasteur waartegen de Cité doodloopt.

P1080735Verbazing: daar heb ik toch ook foto’s van. Ateliers, dat weet ik wel, maar ik heb er geen verhaal bij. In het bijbehorende artikel lees ik, dat dit straatje, ooit in 1861 aangekocht door een beeldhouwer Bouillot met als doel het bouwen van ateliers tegen een lage huur, in de jaren voor WO I werd bevolkt door Montparnos, hoewel het in het 15e arr. ligt maar wel nog onder de rook van Montparnasse (14e arr.).  In de 60er jaren van de vorige eeuw werd begonnen met de afbraak en de nieuwbouw maar de ateliers op nr. 9 en 11(Soutine) zijn bewaard gebleven. Métro: Falguière, lijn 12; cité tussen 72-74 rue Falguière.

P1030177

Op nr 11 ontving Soutine o.a. Brancusi, Foujita. Indenbaum, Lipschitz en Mietschaninoff. Modigliani had een atelier op nr. 14 (weg)

Verder was er een soort kruisbestuiving met artiesten, die in La Ruche (ook al in het 15e aan de passage de Dantzig) woonden en werkten.

P1030180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Cité Falguière en de Montparnos”

Geef een reactie