Cinémathèque Française / Passerelle Simone-de-Beauvoir (12e arr)

In een eerder artikel werden “Les enfants du monde” besproken in het Parc de Bercy .

We wandelen nog een keer door het park, waarbij we bij twee bijzondere zaken stilstaan. Wanneer je van metrostation Bercy de Rue de Bercy afloopt (waarbij je het stadion Palais Omnisports Paris Bercy aan je rechterhand laat liggen) dan kom je even verderop –ook aan je rechterhand—  de Cinémathèque Française (CF) tegen. Het is sinds 2002 gevestigd in het voormalige American Center, dat in 1993 als Amerikaans cultureel centrum werd ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. De CF bevat een van de grootste filmcollecties ter wereld: meer dan 40.000 films. Naast filmvoorstellingen heeft de CF een museum.

51, Rue de Bercy (12e arr) ; M Bercy ;  www.cinematheque.fr

DSCN5907A

Nu steken we het park door richting de Seine. We passeren dan de beelden van “Les enfants du monde” en zien dan aan de overkant van de Seine de Bibliothèque Nationale de France liggen, een prestige project van oud-president François Mitterand.

De bibliotheek bereiken we via een unieke brug, de Passerelle Simone-de-Beauvoir: een fiets- en voetgangersbrug, geopend in 2006 en de 37e brug van Parijs. De brug kent verschillende niveaus, die als golvende lijnen in elkaar overlopen. De Seine-kades zowel als het Parc de Bercy en de bibliotheek worden zo rechtstreeks verbonden met de overkant.

DSCN5914A

Geef een reactie