Brouwerijen onder de grond

Onder een groot deel van Parijs, met name op de zuidelijke Seine-oever, loopt een gigantisch gangenstelsel van honderden kilometers. Deze ‘carrières de Paris’ zijn vanaf de Middeleeuwen ontstaan als steengroeve voor kalk en gips.

Op Parijsmagazine werd er al eerder aandacht aan besteed “De ondergrond van Parijs“. In de 18e eeuw werd een deel van het gangenstelsel gebruikt om alles resten in op te slaan van de begraaflaatsen die moesten wijken voor woonwijken. Dat deel is nu te bezoeken als de Catacomben. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers er een bunker en had het verzet er zijn hoofdkwartier.

bouteilles-capsules-galliaMaar sommige gedeeltes werden ook gebruikt voor het brouwen van bier.Wie bijvoorbeeld tegenwoordig afdaalt in het gangenstelsel vindt onder de Rue Père Corentin de resten van de brouwerij Gallia: betonnen lagertanks, kapotte flessen en elektrische bedrading.

En in de Rue Dareau, niet heel ver van de met knoken gevulde catacomben vinden we de bierkelders van de brouwerij ‘Brasserie du Marché aux Chevaux’, Er waren zelfs kelders op twee niveaus, de eerste op 13 meter, de ander op 19 meter onder de grond.

Hoewel het bier bovengronds gebrouwen werd, vond de gisting en lagering onderaards plaats. En waarom ook niet: de temperatuur bleef er constant rond de 15 graden en de vochtigheidsgraad was gunstig

brasserie-gallia1 Lees het artikel verder op Dossierhop >>>

Geef een reactie