Bibliothèque Sainte Geneviève (5e arr)

Deze universiteitsbibliotheek naast het Panthéon is gebouwd op de plek van het vroegere Collège de Montaigu, gevestigd in de abdij van de Congregatie van Montaigu. Deze werd tijdens de Revolutie in gebruik genomen als kazerne en vervolgens afgebroken. Eén van de beroemde ingezetenen van het Collège was Erasmus :

De bibliotheek is tussen 1844 en 1847 gebouwd naar ontwerp van de architect Henri Labrouste.

 wandplaat met kopie van “De school van Athene” van Raphaël (origineel in het Vaticaan)

Labrouste was een van eerste de architecten in de 19e eeuw, die het gebruik van het toen nieuwe materiaal gietijzer toepaste in zijn gebouwen. Naast deze bibliotheek is hij bekend geworden door de prachtige leeszaal in de Bibliothèque Nationale aan de Rue de Richelieu.

gietijzeren kap in de leeszaal  

 borstbeeld Labrouste

Het interieur van deze bibliotheek is in originele staat bewaard gebleven en sinds 1992 op de lijst van Monuments Historiques geplaatst. De leeszaal (« le temple du savoir ») bevindt zich op de eerste etage, die je bereikt via een imposant trappenhuis.

 trappenhuis  interieur leeszaal

De Bibliothèque Sainte Geneviève is te bezoeken op afspraak, van maandag t/m vrijdag van 9 tot 10 uur (daarna gaat de bibliotheek open voor studenten) : tel 01 44 41 97 97.

 zetel van de bibliothecaris                       entree met borstbeelden van beroemde Fransen uit de 11e tot de 19e eeuw, zoals Descartes, Corneille en Mirabeau.

10, place du Panthéon (5e arr), M Luxembourg of Cardinal Lemoine

Geef een reactie