Bibliothèque de l’Arsenal (4e arr)

De Bibliothèque de l’Arsenal is gevestigd in het oude arsenaal van Parijs, op 1, Rue de Sully (4e arr).

DSCN2927A

Het gebouw was de residentie van de Grand Maitre de l’Artillerie.

DSCN2928A         DSCN2929A

De hoofdingang bevindt zich aan de Place du Père Teilhard de Chardin:

DSCN2937A

Het arsenaal is in de 16e eeuw gesticht door François I , daarna gereconstrueerd door de architect Sully en uitgebreid in de 18e eeuw door de architect Germain Boffrand (uit die periode zijn nog enige interieurs bewaard gebleven > zie verderop). In het pand werd in 1757 door Antoine-René de Voyer de Paulmy d’Argenson, Marquis de Poulmy een bibliotheek ingericht, die zijn collectie bevatte.

DSCN2931A

In 1786 breidde hij zijn collectie uit met de bibliotheek van de Duc de la Vallière en stelde hem open voor geleerden, die de collectie konden bestuderen: hij bevatte vooral middeleeuwse uitgaven en prenten.

DSCN2930A         DSCN2933A

Na de revolutie werd de bibliotheek in 1792 tot “nationaal goed” verklaard en werden er geconfisqueerde bibliotheken in ondergebracht, zoals de archieven van de Bastille en talloze waardevolle stukken uit diverse Parijse kloosters. Op 28 april 1797 werd de bibliotheek opengesteld voor het publiek. Sinds 1934 is de bibliotheek onderdeel van de Bibliothèque  Nationale de France. De collectie is geconcentreerd op bibliofilie, geschiedenis van het boek, schrijversarchieven (bv van Georges Perec),  prenten en de geschiedenis van het pand en zijn bewoners.

DSCN2936A  links Henri IV en rechts Sully, naast de ingang naar de privévertrekken van de Grand Maitre de l’Artillerie.

Deze schitterende privévertrekken (gerestaureerd tussen 2010 en 2012) met de originele wandbetimmeringen en plafondschilderingen zijn alleen met een gids te bezoeken (zie aan het einde van dit artikel) Aangezien er hier geen foto’s mochten worden genomen zijn de volgende interieurfoto’s afkomstig van internet:

biblars  biblars3 biblars4 biblars5 biblars6

Hier volgt nog een impressie van de bibliotheek. Via deze ruimten bereik je enkele privévertrekken:

DSCN2934A        DSCN2935A        DSCN2940A     DSCN2941A

Individuele bezoeken: alleen op afspraak (mailtje naar visites@bnf.fr ), waarbij de rondleidingen worden gegeven op woensdag om 15 u en zaterdag om 11 u. Tarief : € 3,=

Wij troffen het, dat we de enige bezoekers waren: we kregen zodoende een privé rondleiding !

Groepen kunnen via hetzelfde adres een datum en dag afspreken (ook € 3 p.p.)

Geef een reactie