Bezoek La Défense ook eens ’s avonds

La Défense is de kantorenwijk aan de rand van Parijs, met spectaculaire architectuur èn kunstwerken in de openbare ruimte. Deze wijk is ook eenvoudig te bereiken met metrolijn 1. De architectuur is prachtig evenals de kunstwerken, maar een bezoek ’s avonds voegt een dimensie toe.

De wijk ligt in het verlengde van de zogenaamde “historische as” van Parijs, die vanaf het Louvre via de Place de la Concorde, de Avenue des Champs-Elusées, de Arc de Triomphe en de Avenue de la Grande-Armée naar het westen loopt, met aan het uiteinde daarvan het bekendste gebouw van la Défense: de Grande Arche.

De wijk is genoemd naar de beeldengroep van de beeldhouwer Louis-Ernest Barrias, die is opgericht ter herinnering aan de slachtoffers van de verdediging van de stad tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-’71).

DSCN5899ALa Défense

Wanneer je aan het einde van metrolijn 1 La Défense betreedt, kom je boven de grond bij het CNIT:

DSCN5900A

Het Centre des Nouvelles Industries et Technologies, een congrescentrum. Het werd op in 1958 geopend door president Charles de Gaulle als het eerste gebouw, dat in het La Défense werd gebouwd.

Daarnaast staat de Grande Arche de la Fraternité, beter bekend onder de naam l’Arche de la Défense of Grande Arche. De architect van deze triomfboog is de Deen Johann Otto von Spreckelsen. Het gebouw werd geopend op 14 juli 1989, 200 jaar na de bestorming van de Bastille.

DSCN5894A

Verspreid tussen de wolkenkrabbers zijn diverse kunstwerken van internationaal bekende kunstenaars opgesteld, zoals de Duim van César uit 1994, die 12 meter hoog is en 18 ton weegt:

DSCN5896A

Verderop staat de Rode Spin van Alexander Calder uit 1976:

DSCN5897A

Dit is een greep uit wat er te zien is…..

La Défense: Métro 1, halte La Défense

Geef een reactie