199-201, Rue de Charenton (12e arr)

De Rue de Charenton is een van de langste straten van Parijs: iets meer dan 3km lang. Hij is genoemd naar het vroegere dorp Charenton, waar de straat vanuit Parijs naar toe liep.

Op nummer 199-201 staat een prachtig pand van zes etages, gebouwd in 1911 naar ontwerp van de architect Raoul Brandon. De vijfde etage heeft een loggia.

De façade is imposant, vooral door de vier atlanten (zuilen in de vorm van een mannenfiguur), gehakt door de beeldhouwer Pierre-Alexandre Morlon. Deze atlanten omlijsten twee ramen op de eerste etage en zij symboliseren de arbeid: een arbeider met een tang en een zeeman met zuidwester en touwen (naast het raam rechts van de ingang) en aan de andere zijde een mijnwerker met zijn lamp en een boer met zijn snoeimes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder is er mooi sierwerk in natuursteen te zien, vooral naast de ingang, onder de loggia en onder de balkonnetjes. Het siersmeedwerk van de balkonnetjes is een ontwerp van Edgar Brandt.

Het pand  is een “immeuble inscrit sur la liste des protections patrimoniales du 12e arrondissement”, het staat dus op de gemeentelijke monumentenlijst.

199-201, Rue de Charenton (12e arr), M Dugommier

Geef een reactie