L’Hôtel Gaillard is een herenhuis in het 17e arrondissement aan Place du Général-Catroux, in opdracht van bankier Emile Eugène Théodore Gaillard (1821 Grenoble-1902 Parijs) ontworpen door architect Jules Février in 1878. Het gebouw werd in 1884 opgeleverd en was bedoeld als woonhuis en ruimte voor de imposante kunstverzameling van Gaillard, voornamelijk middeleeuwse- en renaissancekunst. Het gebouw is in neorenaissance stijl gebouwd en geinspireerd op de kastelen van Blois en Gien. Het gebouw is aan de buitenzijde voorzien van neo-middeleeuwse regenpijpen en aan de dakranden gargouilles. Sinds 1999 monument historique.
Na de dood van Gaillard in 1902 werd de familiebank Gaillard overgenomen door Crédit lyonnais . Het huis blijft onverkocht tot aan 1919, het jaar waarin de Banque de France het aankoopt om er een filiaal te vestigen. De verbouwingswerkzaamheden worden gerealiseerd door de architect van de Banque de France, Alphonse Defrasse, tussen 1920 en 1922, terwijl de aankleding van het interieur wordt toevertrouwd aan Maison Jansen, in 1880 opgericht door de in Amsterdam geboren Jan Hendrik (in andere publicaties ook Johannes genoemd) Jansen, decorateur en meubelmaker, (1854-1928) die zich vanaf 1880 Jean-Henri Jansen noemt. Maison Jansen is wereldberoemd geworden.
Dit filiaal sloot zijn deuren in 2006 in het kader van een reorganisatie van het netwerk van filialen van de Banque de France.
Op 25 mei 2011 kondigt de Banque de France de oprichting van een Cité de l’Economie aan. Er is kritiek op het plan vanwege de kosten ten tijde van een financiële crisis.
Er is een tegen-project van de vereniging “Vrienden van generaal Dumas” voor wie een groot beeldhouwwerk in het plantsoen staat, die in het Hôtel Gaillard een slavernij-gedenkplaats en een huis voor de overzeese gebiedsdelen wil oprichten.
Dit plan wordt afgewezen en op 14 juni 2019 opent Citéco, musée de l’Economie et de la Monnaie, haar deuren. Tijdens het weekend van les Journées du Patrimoine op 21 en 22 september jl. was het museum gratis te bezoeken:
salle des coffres (kluis)
in deze ruimte kan je je eigen bankbiljet maken: je maakt je foto in zo’n pasfotohok, drukt op een paar knoppen en je eigen biljet valt in het mandje, facile non?
grote hal
2 verdiepingen hoog
diversen
verrières
wenteltrap naar put
Er is nog veel meer moois te zien in musée Citéco dus zeker een bezoek waard.
praktische informatie: 1 Place du Général-Catroux, 17e
metro Malesherbes lijn 3
Villiers, lijn 2 en 3
Museum geopend dinsdag t/m zondag 10-18 uur, zaterdag 19 uur
entrée 6 tot 12 euro