Samaritaine

Bijna 16 jaar geleden moest het monumentale warenhuis La Samaritaine op last van de brandweer van de ene op de andere dag haar deuren sluiten. De gebouwen aan de Rue de Rivoli bleken niet meer aan de huidige veiligheidseisen te voldoen.  Gelukkig is het warenhuis weer open en het is zeer de moeite waard om er een kijkje te nemen deze kerst !

La Samaritaine was het grootste en oudste warenhuis van Parijs. Het opende zijn deuren in 1869. Tot dat dus in 2005 de deuren onverwachts sloten. Sindsdien staat het warenhuis aan de Seine leeg. Jammer… want je had zo’n leuk uitzicht vanaf het dak !

Het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft nu het imposante art-deco warenhuis met alle bijbehorende gebouwen gerenoveerd en verbouwd tot een nieuw complex met niet alleen de winkels maar ook  kantoren, woningen en een hotel.

750 miljoen euro werd besteed aan de restauratie van het gebouw dat art nouveau en art deco combineert. We zien nu ook weer hoe prachtig de buitendecoraties zijn, maar ook de trappen, de roltrappen en bovenal het prachtige glazen dak (37 meter bij 20). Imposant en elegant

Website Samaritaine >>>

 

De centrale Hal van Samaritaine, Halle Jourdain. Naar de architect >>>>> .

Geef een reactie