l’Observatoire de la Sorbonne

Aan de zuidkant van het Jardin du Luxembourg ligt de beroemde sterrenwacht van Parijs waar Arago de basis legde  voor het Franse graadnetstelsel. Waarvan, logischerwijs , de nulmeridiaan door Parijs liep.  Dit  graadnetstelsel werd  lange tijd gebruikt door Franse, Belgische en Nederlandse kartografen voor het vervaardigen van allerlei kaarten.  Totdat een Internationale conventie besloot dat het Engelse graadnet met Greenwich als nulmeridiaan de internationale standaard moest worden.

visite-observatoire-sorbonne1Maar er is nog een oude sterrenwacht in Parijs, gelegen op het dak van de universiteit aan de rue Saint-Jacques. Deze sterrenwacht stamt uit de tijd dat studenten van de Sorbonne Astronomie konden studeren en zich dan naar het dak van de faculteit begaven om de sterren te bestuderen. Onder de hoogste koepel staat een 15r3 mm telescoop met een brandpuntsafstand van 2300 mm (f15) . Deze telescoop is van de Société astronomique de France, de Franse KNVWS. Onder de lager gelegen koepel stond ooit het passage-instrument.

Wat weinig mensen weten is dat dit observatoire te bezoeken is! Zo’n tweemaal per week kunt u ’s avonds (21.00u) de koepel op. Per bezoek kunnen slechts 5 deelnemers meedoen. Door de Parijse vervuiling is het moeilijk om de planeten duidelijk te zien, maar je kan wel genieten van een adembenemend zicht over heel Parijs! Het observatorium wordt omringd door een balkon dat helemaal rondom de koepel loopt. Dus 360* zicht op Parijs ! Vergeet zeker je fototoestel niet mee te nemen!

Praktische info
Visite de l’observatoire de la Sorbonne
Réservations et renseignements auprès du secrétariat de la SAF : 01 42 24 13 74
Tarif : 5€ (gratuit pour les adhérents à la SAF)
Groupes de 5 personnes maximum

Geef een reactie