Les Docks

Het speelt zich af  langs de quai d’Austerlitz, die zo langzamerhand aan het vernieuwen is. Een kleine 10 jaar geleden loop je je daar af te vragen wat je er doet; triest, somber, alles grijzig: de gebouwen, de omgeving, zelfs de mensen, de Seine is onzichtbaar; je maakt er maar geen foto van, troosteloos! Maar sinds  het 13e arrondissement voor een deel onder de slopershamer is gekomen en de bouw van de Bibliothèque Nationale François Mitterand , de aanleg van een paar grote boulevards en grote vernieuwingsprojecten, nieuwbouw etc. wordt het weer wat.

Op 34 quai d’Austerlitz is Les Docks-Cité de la Mode et du Design verrezen.

P1070510                           P1070512

 

 

 

 

 

 

 

In 1907 ontstaat dit gebouw, ontwerp van Georges Morin-Goustiaux, als pakhuis voor de haven van Parijs. Het is één van de eerste constructies in gewapend beton in Parijs. Het architectenburo Jakob & Macfarlane, dat de restauratie/verbouwing op zich neemt en het in april 2012 oplevert, kiest ervoor dit industriële erfgoed te handhaven in het nieuwe project. Het bestaande betonnen casco wordt bedekt met een groen glazen, in metaal gevatte,  “nieuwe huid”, de verdiepingen worden verbouwd tot aparte units voor velerlei gebruik, er is een geparketteerd dakterras met restaurants, een groene hoek, ligstoelen en ander zitmeubilair en een prachtig uitzicht op de Seine met o.a. het Ministerie van Financiën met zijn voeten in het water.

P1070516          P1070513

 

 

 

 

 

 

 

P1070518   Het gebouw staat zowat rug aan rug met het Hôpital La Pitié-Salpétrière met de koepel van de Chapelle St Louis. P1070526

 

 

 

 

 

 

Echt een nieuwe hotspot met van alles en nog wat: winkels, exposities. het Institut Français de la Mode is er gevestigd. O.a. Kenzo en Givenchy tonen hier hun collecties en zo meer, leuk! en je loopt er zo maar binnen.

Cité de la Mode et du Design, 34 quai d’Austerlitz 13e arr., 1907 Morin-Goustiaux, 2012 Jakob & Macfarlane, métro Gare d’Austerlitz, lijn 5 en 10 RER C.

Geef een reactie