la Darse du fond de Rouvray

De Darse du fond de Rouvray (19e arr.) is een unicum in Parijs. Een darse is een dok voor laden en lossen, een insteekhaven etc. Deze darse bevindt zich op een plek waar ooit de boerderij vanRouvray stond  die behoorde aan de Abdij Saint-Martin-des-Champs (rue St. Martin/rue Réaumur, 3e arr) nu museum Consevatoire des Arts et Métiers.

De darse is ongeveer 250 m. lang en begint in het zuiden aan de quai de la Marne als zijkanaaltje van het Canal de L’Ourcq bij de draaibrug op het Place du Rond-point des Canaux. De draaibrug is gemonteerd op een spil waardoor het hele wegdeel in de lengte van het kanaal komt te liggen om doorvaart te geven.

Om aan het andere eind te komen, waar het water wordt tegengehouden door de rue Adolphe Mille ga je vlak voor de brug de Quai de Metz op  en vervolgens de quai de la Garonne tot aan een soort parkje met een mooi voorbeeld van streetart “Le Paon” (pauw). Als je de gracht terug kijkt, lijkt het of je weer thuis bent ergens in Noord-of Zuid-Holland.

vanuit hier gezien rechts van het water ligt het Parc de la Villette

 

 

 

 

grapje zeker? Je moet je camera(tje) tegen de spijlen houden om ze niet op je foto te krijgen.

Vanuit hier ga je naar links de bocht om, om  via de rue Adolphe Mille terug te lopen naar de avenue Jean Jaurès  naar métrostation Ourcq lijn 5 of station Porte-de-Pantin, ook 5, waar je ook tram 3b kunt nemen , zowel zuid als noord.

Wil je dat allemaal niet, steek dan de draaibrug over en loop daar recht het Parc de la Villette in of ga eerst even op een bankje zitten en kijk uit over het water van het rond-point des canaux .

 

 

Geef een reactie