La Cité Napoléon

La Cité Napoléon op 58 rue Rochechouart, 9e arr. is een woongebouw voor arbeiders, het 1e in zijn soort in Parijs, ontworpen en gebouwd door Marie-Gabriel Veugny tussen 1849 en 1851 en gefinancierd door de Prins-President Louis Napoléon  -de later zelfverklaarde Keizer Napoléon III– die zeer geïnteresseerd was in de sociale woningbouw en deze had leren kennen tijdens zijn ballingschap in Engeland.P1030407

De cité telt 4 gebouwen rond een binnenhof met tuin, fontein en oude put. Het hoofdgebouw telt 86 appartementen, in de vleugels was ook plaats voor werkplaatsen, een was- en drooghok, een kinderbewaarplaats, (tegenwoordig wordt het complex nog steeds bewoond en is de bewaarplaats inmiddels een kleuterschool). De toenmalige bewoners moesten een huur betalen van 100 tot 150 francs, afhankelijk van de ruimte maar ook 300 francs was mogelijk: voor een kamer met kachel, een licht kabinet en een keukentje. Het gemiddelde loon was 4,50 francs per dag. De bewoners hadden recht op gratis medische hulp en medicijnen (er was een dokter verbonden aan de cité). Een reglement van zo’n 100 artikelen zorgde ervoor dat de bewoners helemaal niet zo blij waren met hun huisvesting, o.a. moest om 22.00 uur het licht en de kachel uit en het hek dicht; er werd gecontroleerd op bijv. de goede zeden van de bewoners Ook arbeiders wensten toen al géén betutteling!

Het gebouw is toegankelijk via een hoge poort met hek en portierswoningP1030409 maar niet voor touristische bezoekers (vaak door mij geprobeerd maar de “gardien” is onvermurwbaar). Dus gewacht op die éne unieke gelegenheid: bijzondere openstelling tijdens de journées du patrimoine (open monumentendagen) in september 2013. De woningen zijn bereikbaar door trappen en galerijen in het midden van het gebouw. Het geheel wordt afgesloten door een glazen dak.

 

 

 

 

P1030421

P1030418

 

 

 

 

 

P1030423Métro 2 of 4, station Barbès-Rouchechouart.

 

 

Eén reactie op “La Cité Napoléon”

Geef een reactie